"Към днешна дата имаме три версии и първата е дестабилизация на обстановката в Беларус", посочи Вадим Зайцев пред журналисти, цитиран от Интерфакс и БГНЕС.
Втората версия е участие на млади екстремисти.
"Има представители на радикални младежки екстремистки организации. Днес приключва наказателно дело срещу анархисти. Ние не изключваме вероятността, че подобни действия може да са за отмъщение най-вече към КГБ", продължи Зайцев.
Тази версия е косвено свързана с президентските избори, той като някои представители на младежки организации са се събирали за участие в събитията през декември м.г., когато правоохранителните органи приложиха сила, за да разпръснат масовия митинг на опозицията.
Третата версия е, че взривът е дело на болен човек, не само психически, а и от гледна точка на лични амбиции, добави председателят на КГБ.

Беларуските власти задържаха днес няколко заподозрени за бомбеното нападение, предаде ДПА, като се позова на беларуската информационна агенция Белапан. Съставен е фоторобот на предполагаемия извършител на терористичната атака, съобщи Франс прес. "Става дума за 27-годишен мъж с неславянска външност, висок между 1,75 и 1,80 м", добави Зайцев.

Полицията заяви, че издирва четирима души.

Израелските сили за сигурност са изпратили в Беларус четирима свои служители, които да съдействат на своите колеги в Минск при разследването на експлозията, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съветник на израелския министър по вътрешната сигурност.
Двама от експертите са криминалисти, другите двама са специалисти по експлозиви.
Руски специаристи също работят на място.

Вече е ясно, че взривното устройство е било задействано с дистанционно управление.

Трима жители на Минск са задържани за разпространение на слухове за нови атентати в беларуската столица. Арестуваните са в следствения изолатор. Тримата са били задържани, тъй като в социални мрежи и интернет форуми са разпространявали лъжливи информации за терористични атаки в автобуси и на железопътни гари в Минск.
От Съвета за сигурност на Беларус посочват, че подобни слухове целят да създадат паника в столицата.

Президентът Александър Лукашенко заяви, че атентатът може да е бил организиран не само от външни сили и настоя да „бъде преобърната цялата страна, за да бъдат намерени извергите”.

Утре в Минск е обявен ден на траур в памет на жертвите. Загиналите са седем мъже и пет жени, повечето от жертвите са от град Минск. Сред тях най-младият е на 21 години.
След терористичната атака са хоспитализирани общо 157 души, като 26 от пострадалите са в тежко състояние.

Кметът на Минск Николай Ладутко съобщи, че семействата на загиналите при взрива в метрото ще получат по 10 000 долара компенсация.