"Това, което се изисква от нас като държава - чрез общините е осигурено да има учебен процес и всички условия за децата, особено до 16-годишна възраст. Понеже поставяте този въпрос, следобед в нашето министерство аз ще се събера с експертите и със зам.-министър Дамянова и ще го обсъждаме", заяви  Игнатов, цитиран от БНР.

По-късно министерството потвърди, че извънредна ваканция няма да има, децата трябва да ходят на училище.

Вчера миньорите от "Горубсо" заявиха, че обмислят да спрат от днес децата си от училище, защото не могат да им осигурят дори 2 лева джобни пари. Затова в писмо до образователното министерство протестиращите искат извънредна ваканция за тях, предаде БНТ.

20-ти ден продължава протестът на миньорите. Повече от 10 месеца те получават само минимален процент от заплатите си. Въпреки че още преди седмица работодателят им обеща, че ще преведе парите, дебитните им картите все още са празни. Напрежението ескалира всеки ден. Все повече миньори обмислят да блокират основни пътища, като единствен вариант за решение на проблемите в Мадан. 
 
Хората са категорични, че стачката няма да спре докато не бъде прекратена концесията на собственика. Миналата седмица министерството на икономиката връчи 30-дневно предизвестие на Валентин Захариев за прекратяване на договора. 

От близо 2 седмици двата рудника в града са затворени заради лоши условия на труд. В предприятието е въведен и режим на тока, заради неплатени сметки. Под земята влизат само екипи, които изпомпват водата, защото има опасност от наводняване на галериите. 
 
Работниците в Рудозем и Оловно-цинковият комбинат (ОЦК) в Кърджали също протестират от началото на март. Металурзите в Кърджали настояха за личната намеса на премиера Бойко Борисов в решаването на кризата в ОЦК, предаде БГНЕС.

На среща с областния управител Иванка Таушанова, директора на Инспекцията по труда Костадин Стратиев и ръководителката на НОИ Свилена Янчина стана ясно, че няма напредък в преговорите на "Интертръст холдинг" с банките за отпускане на спешен кредит, с който собственикът да покрие задълженията си към работниците и доставчиците.

От Инспекцията по труда наложиха поредния административен акт и глоба на собственика на ОЦК и препоръчаха на ощетените металурзи да търсят правата си по съдебен път. Държавата е дотук, нямаме по-големи правомощия от тези, поясни Стратиев.
Превантивно на стачниците бяха раздадени брошури с указания от НОИ как да търсят правата си в случай, че заводът обяви несъстоятелност.

Още в началото на новата седмица премиерът Борисов и социалният министър Тотю Младенов ще разговарят с президента на холдинга Валентин Захариев, посочи областният управител.

Протестиращите металурзи разпространиха отворено писмо до всички институции.
"Молим ви да обърнете поглед и към нашия град при тази невероятна безработица и липса на работни места. Стотици семейства са обречени на глад и мизерия от един самозабравил се олигарх. Не ви ли е неудобно, че докато вие си подхвърляте реплики за това коя партия е раздала повече бонуси под или над масата, има хора, които посягат на живота си, притиснати от безпаричието и безизходицата, с изключен ток и описана от съдия изпълнители имущество заради неплатени сметки и кредити", се казва в писмото.