Интерпретативно съчинение или есе "Разрушената хармония" върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин се падна на тазгодишните дванайсетокласници. Това е 41-ят въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература.

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас се явиха 48 026 ученици при първоначално заявили желание за участие 52 575 зрелостници.

Изпитният тест беше генериран чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации.

В 5.25 ч. в МОН репортерка на БНТ натисна клавиша на компютъра и така генерира вариант №13 за държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Името на репортерката бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Вижте снимки >>>

"Много ви благодаря, че бяхте свидетели как публично и напълно случайно бяха избрани темите", каза Кунева на журналистите, които присъстваха на генерирането на варианта.

"Искам да кажа на зрелостниците, че учителите и родителите им много се вълнуват заедно с тях. Ние им стискаме палци и им пожелаваме да дадат най-доброто от себе си", каза още министърът на образованието.

Оценките от матурата ще станат ясни до 10 дни.

По-късно стана известно, че са анулирани 33 работи, от които 19 за преписване и 14 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в Благоевград - 7, в Пазарджик - 6, в Бургас - 6 и в Кюстендил - 3.

"Родителска среща" за седмокласниците

В 10 ч. започна и националното външно оценяване по Български език и литература след седми клас.

Изпитът се проведе в два модула. Първият бе тест с продължителност 60 минути, а вторият - преразказ на непознат текст -  90 минути.

Седмокласниците трябваше да преразкажат разказа "Родителска среща" на Михаил Вешим от името на неутрален разказвач.

Тази година випускът седмокласници е от 59 839 души. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 3 юни.

Днес след 15.00 ч. в сайта на МОН бяха публикувани верните отговори на двата изпита.

АНКЕТА: Достатъчни ли са мерките срещу преписването?