На 12 клас се падна ”Гераците”, на 7-ми - ”Родителска среща”

Зрелостниците писаха за "Разрушената хармония" в "Гераците" на Елин Пелин, а седмокласниците преразказваха "Родителска среща" на Михаил Вешим.

Обратно в новината

Коментари - На 12 клас се падна ”Гераците”, на 7-ми - ”Родителска среща” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Просто съм изумена от редица коментари по-долу как "на децата им е трудно". На училище не се ходи, за да е лесно. Така ги възпитавате тия деца, че ме е страх да изляза на улицата. Книжка и кола - лесно, да прочете пет произведения или да реши 5 задачи - трудно. Галете ги с перце по главите, пък после защо нищо не излиза от тях... Не политиците ни съсипаха държавата, а такива като вас. Моля, чувствайте се лично отговорни!

Съгласна съм с вас.На 19 години могат да гласуват,карат кола ,но литературата е голям проблем.Не са деца все пак.Идеята на тези есета е ,не само до колко ученика познава произведението,а дали има дар слово,дали може да се аргументира правилно,използвайки наученото по български през годините.Би трябвало да е мерило за точно това,но проблемът е,че се зубрят анализи,без да се влага мисъл.

това е едно неграмотно недоразумение,набутвано най-брутално на драгите зрители.Това горкото е амаа толкова неграмотно,колкото и тъпата му безцеремонна ,груба и антикултурна майка.По какъв критерий ги избират господ знае.този тъп индивид кадиев ако го пуснат на диспут с наистина интелигентни и образовани млади хора,може само да се гърчи в шменти капели стила си.Сигурно е бил двойкар,по всичко си личи - това леке.

someone

гераците е много добро.

Според статистиката на МОН от година на година двойките на матурата се увеличават. И няма как да е иначе. За новите поколения класическата българска литература е архаична и неразбираема. Време е за цялостна преоценка на изпита, наречен "матура". В този си вид е излишен, ако не и вреден. Децата са принудени да се занимават с трудно асимилаеми четива от гледна точка на съвременния модерен живот. Съответно и резултатите от година на година стават все по-плачевни.

someone

аз в гимназията напълно разбрах гераците и се впечатлих от него, но това се дължеше на факта, че по принцип четях много книги, което днес е рядко явление сред учениците.

И аз учех по времето, когато нямаше компютри, интернет и кабелна телевизия, т.е. когато нямаше какво друго да се прави за развлечение, освен да се четат книги. Прочел съм 99% от препоръчаната в различните класове литература. И определено мога да кажа, че в по-голямата си част е неподходяща за деца, затова ми бе безинтересна и скучна. Съответно имам мъгляви спомени за нея. Представям си сега какво им е на съвременните деца, когато се опитват да схванат историята за Белчо и Сивушка, примерно. Между времето на Елин Пелин и Йовков и съвременната реалност зее бездна от културни и битови различия, които са непреглъщаеми за сегашните поколения. В този ред на мисли смятам, че досегашния вид на матурите е отживелица и трябва да бъде заместен с по-адектватни на съвременността изпити, като например по компютърна грамотност.

Станала е грешка. "Гераците " е от Ио. Йовков. Сбогом неграмотници.

Между Йордан Герака и Йордан Йовков има разлика, ама ти от де да знайш!

Ами виж ме какво твърдя в една тв.. :)

Зрителите на еднаТВ са втрещени от издънката на Сашо Кадиев Гневни зрители на еднаТВ взривиха мрежата с коментари за Сашо Кадиев. Причината за недоволството им стана изцепката на тв водещия в ефир. Днес в предаването водещите и техните гости дискутираха темата за качеството на българското образование. Сашо Кадиев се оказа перфектният пример за недоброто качеството на образователната ни система.Режисьорът коментира снимката, заявявайки че животинчетата най-вероятно са йовковите герои Белчо и Сивушка. Сашо Кадиев не се забави с реакция и възкликна, че пред нас имаме един истински Йордан Йовков. Деси Стоянова и събеседничката й видимо съгласни с казаното от тях, се присъединиха към избухналите им в бурен смях събеседници.

Елин Пелин е градче источно от София. ;) Леле ако сега карам матура, 2-ката ми е сигурна. ;) Не помня и по едно изречение от това което съм учил по литература. По-скоро бих правил такива изпити за граматика, отколкото за писателски качества. Все пак това не се ползва в бъдещи професии на учениците в поне 97% от случаите. Литературата като такава трябва за писатели, журналисти и още някакви, но глобално разглеждано са една мъничка общност от народа. За какво му е на инжинер, лекар, архитект и други дар слово? Само да не допуска граматически грешки.

Наистина ли мислиш, че се пише "источно"?

Е явно и по граматика ще ме скъсат. ;) Винаги съм бил слаб на езици. И като се зачудя как се пише нещо, винаги избирам грешното.

То и правописът ти е пълна скръП!

трябва си господине, за да не пишат "инжИнер" :)

Аз знам, че допускам много грешки, но това е сигурно от английският - там е с И - engineer.

по тази логика гробаря трябва да се чувства дискриминиран защото никъде не се учи за неговата професия.

По принцип човек учи освен за обща култури и за да му помогне нататък. Тези за обща култура не би трябвало да са определящи. Не може да има дете, да го наречем Айнщайн 2 и да го скъсаш или да има 3-ка и да не може после да влезне в университет по физика, защото нямал дар слово. Българският език в изпитите трябва да се разглежда като средство. Едва ли не като кирка и лопата за нататък в живота му. Но да е литературовед на татък не му трябва. Крайният резултат може да е спъване на гении и по физика да влизат такива с хубав изказ - примерно тип политик. В резултат примерно да не се знае, че Земята се върти. Да не говорим колко е нечестно спрямо детето. Така че матурите трябва да бъдат откъснати от литературоведи, а да са повече граматически. Не какво мислел Елин Пелин за еди какво си в някоя творба. В живота като не знаеш, отива и пита Елен Пелин: - Абе Пелине какво си имал в предвид под това? ;) Каквото е имал в предвид това е написал. Ако ли не, значи е лош писател.

Мерките са прекалени. Не се ли сеща някой от организаторите, че децата се травматизират и това ли е целта? Изпита в друго училище, камери, на всеки химикал квестор...Хайде, това не са терористи, заслужаващи подобни мерки. Нека е една, но да е ефикасна и да не притеснява децата.

Понеже и сега дечицата ще намерят начин да препишат, догодина дечицата ще пишат голички, да няма къде да крият царски пищови.

Спокойно, децата не са чак толкова стреснати и квесторите не са фашисти. В стая има по 2-3 и те седят и си говорят някъде си.

донякъде съм съгласен, но от друга страна има много места, в които се преписва мощно. в пазарджик отговорите се купуват срещу 2-3лв, миналата година, в не помня кой град беше, бяха най-високи оценките по бг, а са предимно помаци. пратиха им проверка и се оказа, че се преписва яко. аз държах матура преди няколко години и се потрудих доста, а имам познати, които си купиха отговорите и имат почти сходни оценки с моята, а дните им имаха в пушене на трева и т.н. малко е демотивиращо за честните играчи.

ще бъдат обявени до 3 юни 2015 г. ========== 2015??? ТИ ДА ВИДИШ...

Вместо тези драконовски мерки за учениците,да бяха дали средствата за допълнителни часове на учителите в у-щата да преговорят и затвърдят ученото,по -добре щеше да стане.Аз съм огорчена от яростта,с която се говори за взетите 100 вида мерки,да ги приложат на престъпниците,а не на децата.И без това има с толкова проблеми и болести,нервни и пр. От Кунева не очаквам добро.

Не че се заяждам но не сме ли вече 2016г?

И аз не се заяждам, само внасям яснота. Да, ние сме вече 2016, за теб - не зная.

не бе щтот на края пише че ще изнесат резултатите на 3 юни 2015 г. затуи

Искам да успокоя всички родители, защото знам какво е да се притесняваш за матурата повече отколкото се притесняват децата. Дъщеря ми Рейчъл държа матури миналата година. На тази по литература изкара 3.25, а на втората - по география - 3.50. В момента е студентка в Норвегия и я убеждават догодина да замине за Оксфорд по споразумение между двата университета, защото е сред най-добрите студенти във випуска.

А представи си, драга Сюзан, твоята Рейчъл колко е умна, след като хем си плаща на университета, хем професорите я молят денонощтно да замине за Оксфорд, па и за Кеймбридж ако ще. От мен да знаеш, няма университет в света, дори и Пернишкия, който доброволно "да изпусне" добър студент, пък ти си прави сметка за матурите и ползата от тях.

Постът ти прилича на един такъв от вчера, в който един баща се гордееше как е похвалил дъщеря си, че преписва, защото целта оправдавала средствата. Ама и той учил-недоучил, та не знае, че това е правило на откачените цезари в римско време, а не на сегашното цивилизовано такова.

малейй 52 000 деца, че това е една махала в едно село в Китай, останахме без деца ....и от тези деца поне 20 000 са циганчета ...изобщо България е един малък град от Китай ...

иордан маргалака....петар,божан,павел-елца...само петар от синувете излезе човек,но беше все на лов и вав крачмата...чела сам романад поне барем 1ш пати и дори и филмад сам гледала 11 пати сас ганчо ганчев вав ролята на павел и стефан пеичев -злодеят божан.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Какъв е шанса при 11 милиона да се падне 13? Да е около 13 000 или около 130 000 - е много по вероятно. Това е изтеглено в 5 сутринта, за да се разпечатат различни варианти - да допуснем, че е така, но защо темата е теглена в 5? Да размешат думичките в Гераците ли?

...абе какво ме интересуват вашите матури,днес само това се говори!!!

Ами ти не си сам на земята, за да пишат само каквото искаш.

Кристина,с какво тези матури биха помогнали на бъдещето ни поколение да се реализира в живота?

Шило

Успех на децата!

Тази тема е дъвкана, дъвкана, та до безкрай. И на мен ми се падна на кандидатстудентския изпит и ми донесе успех. Желая на всички деца успех! Но май е време репертоарът в образованието да се посмени и осъвремени.

someone

а в днешно време колко писатели имаме като елин пелин и колко романа като гераците? клонят към нула.

Някой помни ли какво се падна миналата година на матурата?

Миналата година се падна Ангел Каралийчев на редовната матура и Любен Каравелов на поправителната.

"Любовта като храм в поезията на Далчев"

"Любовта като храм" - Яворов

Ще бъдеш в бяло на Пейо Яворов

52000 зрелостници.... каква глупост....тъпа, необмислена информация... при набор от 70000( 1997), през 2014-2015 са се родили около 63000 българчета.... това означава около 40000 зрелостници след 18 години.... Спрете с тази помия... Спестете ни я...

Не отчиташ колко от набор 97 са напуснали БГ

... и колко са спрели на основно...

"В 5.25 ч. в МОН репортерката ... натисна клавиша на компютъра и така генерира вариант 13 ... Името на Кирова бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. " Да ви кажа - няма никакво значение кой натиска клавиша. Важно е кой е написал програмата :)

И аз тва написах малко по надолу :) Вариант 13 от 11 милиона ?!? :) Много бързо натиска клавиша да беше изчакала малко поне до 100 да стигне :)

Правиш ли разлика между "варианти" и "комбинации"?

в 5.25? че то до началото на изпита информацията може да изтече до всяко кътче от една страна и е време, през което могат да се напишат дори тепърва прост преразказ или елементарно есе не стига, че с тези преразкази и есета изпитът е в стил "Кои са двете имена на другаря Тодор Живков?"

Няма такова нещо като напълно случайно при генериране с компютър :) хах

Зависи!

Ами както винаги проблемът е в задкомпютърното устройство. Квесторите мамят, айтитата мамят, учениците мамят, депутатите мамят и... така.

На път за работа чух едни ученици да си приказват,че се е паднало "Гераците " от Иван Вазов.

че то от 5.30 до началото на изпита, може вече някой и да си е предал творбата

Темата трябва да им е лесна. "Гераците" лесно се интерпретира от селфи поколението като "Селяците" . Успех с тези безмислени разтягания на локуми по темата.

Ще има доста бисери на тази матура.

На добър час, деца!Пожелавам успех на всички!

Само не разбрах защо ги дебнат като най-големите престъпници...нещо като "1984" на Оруел ми се получава... А престъпниците са на друго място. Включително тези, които така направиха програмите, че децата се отвратиха от ученето!

Защото те са бъдещето на страната ни. И НЕ Е РЕДНО този, който е учил старателно, да получи същата оценка като този, който мами! Защото това са бъдещите лекари, физици и химици, сред които не искаме да има некадърници - прекалено важни са за бъдещето. Защото сега, когато хитруват и успеят с измамата, кой знае в бъдеще какво ще решат, че може да правят и да постигнат с измама. Вижте в парламента и управлението любимите "калинки"!!!

Наивна сте, ако смятате, че това е начинът да се преборим с некадърниците

само дето учещите и знаещите са бъдещето на някоя друга държава, а тарикатите така или иначе ще останат тук

ще мъчат децата с тая литература, да си измислят глупости какво искал да каже автора, ми да го е казал директно и буквално, от малки ги стягат за политици, адвокати и мошеници, че не било така ама било еди си как. Гераците си е обикновен селски битовизъм, какви драми, какви трагедии. Богат род се сгромолясал, айде пиши 4 часа тъпотии, дето си си ги извадил от дъто и 18 страници глупости да обясниш в два реда всичко.

да задаваш на учителката си брилянтния въпрос: "Вие учила ли сте за госпожа?" Ха не реви толкова, ако не си забелязал, изобщо не става дума за теми, имат да напишат преразказ или есе - неща в пъти по-лесни от тема и какво е искал да каже автора. Преразказ някога се правеше до 4-ти клас.

Нали ще съобщите и за седмокласниците?

11 мил. комбинации, но се пада Елин Пелин един от възможните автори посочен в фейсбук... Културата на преписване е толкова силна в БГ като РАК, с който на дали някога обществото ще може да се пребори.... Освен това защо продължат да цитират тази смешна и същевременно жалка статистика за броя на зрелостниците в БГ.... 52000 били, та сигурно зрелостниците в Париж, Москва, Чикаго или Лондон са поне 150000 за всеки един от изброените градове... Тази ли жалка информация трябва да ни изнасят постоянно? Едва ли????

от Елин Пелин са 9 произведения, отделно формулирането на темата, кое не ти е ясно с комбинациите? Стига тъпи постове.

Успех зрелостници

Днес синът ми държи матура. Точно в 4:00 извънземните се свързаха с мен и ми казаха, че съчинението ще бъде върху произведение на Елин Пелин. В 4:02 се събудих и след малко отидох да кажа на сина си. Той прочете всички готови теми върху произведенията на този автор! Сигурна съм, че ще има успех днес!

Ей, много луд народ, ей!!! Абе нямате ли си работа....

Ако и по тази тема има "бисери"... направо ...в първи клас и отново.

Искам да знам - може ли, след като мине изпита и целя процес е завършил - работите на всеки ученик, да бъде за свободен достъп. нека има кодове, ако не искат да се пишат имената, но училището е задължително да се пише, както и името на учителя. Но ако и името на ученика се пише, ако и това се приложи за всеки тест, изпит, контролно и каквото и да е - ето я характеристиката на лицето - явна, ясна и достъпна. Това ще съкрати много последващи процедури по обучение, работа и т.н. Това с тайните е според мен, начин да се прикриват грешки и лъжи! Все едно дупка на пътя да я маскираш с асфалтова хартия, наместо реален асфалт.

Ти самият разбираш ли какво си писал?

Как така хем възможните варианти за единадесет милиона, хем е изтеглен тринадесети? Само лъжат, че нещо се генерира, за да изглежда, че са взети някакви мерки, а всъщност готовите варианти отдавна са разпространени сред когото трябва.

Ако не възразяваш изтеглен е вариант номер 13 от възможни 11000000.13

Успех на всички! Върху "Гераците" се пише относително лесно! Мисля, че имате късмет с автора и произведението.

Елин Пелин е най добрият познавач на на селската душевност. Геращината си е в пълна сила и днес.

не останаха, или са много стари, има гадни селЕндури, "реднекове" и селяци по градовете и малко по селата

Тези взаимоотношения са и в селото и в града...благодарение на "великото селско преселение"

Елин Пелин - да, добре!Творецът съумява да вникне дълбоко в душевността на българския човек, влюбен в земята и в труда.Психологизмът, при изобразяването на човека, е забележителен.Щастието, радостта, алчността, любовта,завистта, "своещината"...Да, но силно се съмнявам, че много от тези, дето сега пишат, са подготвени да анализират, например, само тези два детайла:...думите плачеха..."хората не са вече братя...""А, да, беглото наблюдение ми подсказа само едно:"Гераците" е прочетена от 10% ученици!

никой не ги кара да анализират, за есе и преразказ става дума!!!! как може такова нещо?