Това показва анализ на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) за възнагражденията на топ мениджърите в компании, които ползват услуги по директно търсене на кадри.

Анализирани са компании с персонал над 300 души и над 10 милиона евро оборот.

Управляващите директори имат все по-разнообразни като пакет и нива възнаграждения, посочват от БЕСА. За годишния им доход определящи са секторът, в който работи фирмата, собствеността, регионалната структура и оборотът.

За изпълнителните директори огромно значение имат и бонусите във формата на пари или акции, както и все по-интересните и разнообразни фиксирани придобивки.

Освен стандартните за ранга релокационни пакети, все по-често се наблюдава предоставяне на членства, поемане на разходи за МBA програми, гъвкавост на пътувания, подкрепа на личен и семеен живот, компенсаторни пакети и бонуси при подписване на договор за поемане на нова роля (sign in bonus).

Заплатите на финансовите и търговските директори са средно 70-85 хил. евро годишно. На мениджърски позиции като маркетинг директори и шефове на човешки ресурси възнагражденията са около 50 хиляди евро.

Тези експерти са пряко свързани с бурното развитие на производствения сектор в България и високата конкурентност на позициите - над 40% от проектите за подбор на ръководни кадри (executive search) са в индустриалния сектор, поясняват от БЕСА.