Привърженици на опозицията замеряха снощи с яйца сградата на президентството, а по-късно и полицаите, които им преградиха пътя към централата на ВМРО-ДПМНЕ.

Привърженици на тази партия пък демонстрираха пред сградата на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/.

Вижте снимки>>

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини президента Иванов в съучастничество с разследваните политици - уличени в скандала със записани разговори.

От своя страна, президентът заяви, че амнистията е в интерес на цялото общество, защото ще сложи край на политическата криза в страната.

По-рано във вторник Иванов подписа решение за прекратяване на всички наказателни производства срещу функционери от управляващата партия и от опозицията, с цел да се помогне за разрешаването на политическата криза.

Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че бъдещето на Македония в ЕС и НАТО е обект на сериозен риск заради действията на президента на страната Георге Иванов.

„Политическите лидери трябва да са наясно, че последните действия, на които станахме свидетели, излагат евроатлантическата съдба на страната на сериозен риск“, написа Хан в „Туитър“.

Комисарят също така изрази съмнения относно възможността за провеждане на парламентарни избори, заслужаващи доверие в Македония, които са насрочени за 5 юни.

Македонският политически живот се оказа блокиран в края на февруари след като посланиците на САЩ, Джес Бейли, на ЕС, Айво Орав и белгийският експерт Питър Ван Хауте заявиха, че в страната няма условия за провеждането на легитимни и демократични предсрочни парламентарни избори.

Лидерската среща, която предшестваше изявлението на международните посредници, беше бойкотирана от доскорошния министър-председател и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Останалите три основни политически партии - двете албански ДСИ и ДПА и опозиционния СДСМ се обявиха за насрочване на нова дата за вота, след като бъдат изпълнени всички условия за гарантиране на равнопоставеност в медиите, легитимност и прозрачност на изборния процес.

Въпреки всичко ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоя изборите да се проведат на вече определената дата 24 април 2016 г. и като най-голяма политическа сила внесе предложение парламента да се саморазпусне днес в полунощ.

В отговор на това действие министрите на СДСМ в служебния кабинет на Зоран Димитриев депозираха оставки и обявиха, че партията им ще бойкотира изборите.
Впоследствие беше насрочена нова дата за изборите - 5 юни.

На фона на политическата криза опозицията на Македония призова президента да подаде оставка.