На лидерите в Прищина не им вървят нещата така, както ги планираха, затова е важно Сърбия да влезе в пряк контакт с президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, гостувайки в телевизия Пинк.

Според него нещата са се променили и Косово вече не е любимец на международната общност, а на Сърбия вече не се гледа като на "лошото момче".

По думите му причината Косово да се откаже от членство в ЮНЕСКО и Интерпол е заради това, че не е имало мнозинство, което да го подкрепи.

Турция няма да престане да подкрепя Косово, но това няма да бъде толкова лесно, както досега, казва Дачич и добавя, че "в Косово, в Албания и в Босна и Херцеговина се намират онези, против които се бори турският президент Реджеп Тайип Ердоган".

"Сърбия може да има по-добри отношения със САЩ само ако се фокусира върху Тръмп и неговата администрация. Имам предвид Рекс Тилърсън и Майкъл Пенс, не Държавния департамент, защото в Държавния департамент продължават да работят хора, които са писали за всичко, което стана през последните 20-30 години. Те няма да променят мисленето си и на йота. Те продължават да мислят, че са прави и ако сега не се направи нещо с новия американски президент, мисля, че ще пропуснем голям, много голям шанс", казва Дачич, цитиран от БТА.