"Имах много добра кратка среща с министър-председателя, на която изразих нашата подкрепа за плановете за подписване на Договора с Македония, което мисля, че е много позитивна стъпка напред за Балканите", каза дипломатът пред журналисти днес в Министерския съвет, където разговаря с Борисов след правителственото заседание.

Българският премиер и македонският му колега Зоран Заев ще подпишат договора в началото на август в Скопие и заедно ще честват годишнината от Илинденското въстание.

Точно днес македонското правителство прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

"Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат договора, също така подкрепяме напредъка на България и Гърция да изпълнят интерконекторния проект, който е много важна част от енергийната диверсификация в Европа", отбеляза още американският посланик, цитиран от БТА.

"Подкрепяме и визията за фокус върху Балканите по време на българското председателство, за което България може да изиграе съществена роля", добави Рубин.

В разговора между двамата не са обсъждани промените в съдебния закон, които забраняват финансирането от чужди фондации на съсловните организации на магистратите. Този проект бе наречен антиамерикански от заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа Хойт Йи преди дни.

"Г-н Йи изрази нашата позиция достатъчно ясно", коментира лаконично американският посланик след днешната среща с Борисов, цитира го "24 часа".

Междувременно обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че оттеглят направените на първо четене промени, защото са партията с най-голяма чуваемост.

"Няма лошо във финансирането на "Америка за България", каза той, като изтъкна, че до момента тя е дала 170 млн. долара за България, 105 от които за образование.