Първи от Етичната комисия на съвета беше изслушан един от съдиите от Върховния административен съд (ВАС), който беше отстранен от поста заради скандала - Николай Урумов. С него обяснения даде и дъщеря му Деница Урумова, който е съдийка, и е получила право на строеж до морето като крайно нуждаеща се.

На излизане от ВСС Урумов разбута чакащите го журналисти и заяви, че ще коментира "след края на световното по футбол", предаде БТА. За да предпази дъщеря си от въпроси, Урумов крещеше: "Пазете се, пазете се!".
"Пред ВСС казах истината и само истината", добави единствено той.

Обяснения дадоха и другите двама съдии от ВАС - Панайот Генков и Андрей Икономов, които също бяха свалени от постовете си от шефа си Константин Пенчев.

Разпитан бе и друг от проверяваните по скандала - председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той заяви, че върху него се оказва голям натиск.
"Най-вероятно някой не иска да съм председател на съда", заяви Пенгезов, който бе разследван и за връзки с "Октопода", но не бяха открити данни срещу него.

Прев ВСС не говори петият проверяван по случая - уволненият за връзки с Красьо Черния бивш апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, тъй като вече не е магистрат.
По-рано днес той отрече в интервю доведеният му син да се е облагодетелствал незаконно от парцел край Приморско. Освен това, Цонев обвини председателя на Етичната комисия във ВСС Цони Цонев, че прилага двойнствен морал в скандала.

По повод твърденията, че е близък с районния прокурор на Царево Кънчо Крумов и многократно му е гостувал, Цонев заяви, че през 2005 г. е претърпял лек инсулт и това не му позволява да ходи на море. Крумов познавал като колега, така както познава много други магистрати по силата на служебните си задължения.

До края на деня Етичната комисия ще реши дали да образува дисциплинарни производства срещу магистратите или ще се прекрати преписката по случая. Всеки един от съдиите, които днес ВСС изслуша, е заявил, че направеното от роднините му не нарушава закона, но са знаели за получените имоти.
Той уточни, че когато Деница Урумова е получила отстъпено право на строеж, не е била магистрат.

Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура поема разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове. Засега срещу тях няма да бъдат повдигани обвинения заради недостиг на достатъчно доказателства. Проверката срещу петимата магистрати е за подкуп, предоставен на трето лице (в случая - техни близки).


Вижте още снимки