Вчера централата на митниците уличи четирима свои служители, сред които и директора на митницата в Бургас Валери Стефанов, че са участвали в разпломбирането на измервателните уреди и така са дали възможност няколко дни без контрол да се изнасят горива от склада. Срещу тях започнаха дисциплинарни производства.

Днес от Агенция "Митници" съобщиха, че са уволнени Валери Стефанов, заместник-началникът на Митница Бургас Кирил Динев и началникът на отдел „Последващ контрол” Ростислав Йонев.
Началникът на сектор „Енергийни продукти” в отдел „Акцизи” в митницата Калина Димитрова е понижена в по-долен ранг.

Същевременно Агенция „Митници” обяви, че е започнала процедура по преразглеждане на издадения Акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) на данъчен склад Нефтопристанище Росенец на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Няма основание за отнемане на лиценза на Нефтопристанище Росенец преди 2 юни, съобщиха за БНР от Агенция "Митници". Дотогава складът е задължен да монтира измервателни уреди и те да подават информация за количествата гориво. Ако това се случи в срок, лицензът на "Росенец" няма да бъде застрашен.

Работата на отдел „Вътрешни разследвания” на Агенция „Митници” по случая продължава.
Ръководството на Митница Бургас за срок от 45 дни е поверено на Венцислав Халаджов, заместник-началник на Митница Русе.

Лицензите на акцизния склад на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и на петролния терминал "Росенец" бяха отнети на 22 юли 2011 г.
заради липса на измервателни уреди.
С решение на съда рафинерията продължи да работи без лиценз, а десетки митничари следиха движението на горивото.
По-късно измервателните уреди бяха поставени според изискванията.
В края на януари 2012 г. "Лукойл Нефтохим" си върна лицензите и за акцизния си склад, и за петролния терминал "Росенец". Това стана възможно, след като Агенция "Митници" удостовери, че измервателните им уреди вече отговарят на изискванията.