НЗОК: Дезинформират и манипулират обществото!

stat
18:18  |  3 януари 2018 | Общество / Редактор Мануел Насименто /  
НЗОК: Не е редно да се предоставят на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации НЗОК: Не е редно да се предоставят на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

На проведена пресконференция г-жа Ваня Добрева и д-р Стойчо Кацаров изказаха напълно неверни твърдения, заявява Националната здравноосигурителна каса.
Във връзка с пресконференция на тема „Кой изнася лекарствата на българския пациент?“, състояла се днес, 3 януари 2018 г., на която председателят на Асоциация „Хипофиза“ – г-жа Ваня Добрева, и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров, изказаха напълно неверни твърдения, че „...касата не знае за какво плаща“ и, че „...броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното – платени опаковки от здравната каса, срещу които не стоят протоколи“, НЗОК информира:

Във връзка с поискана информация по Закона за достъп до обществена информация от председателя на Асоциация „Хипофиза“, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е предоставила детайлна информация по месеци на два екселски файла.

Представената на медиите, присъстващи на пресконференцията, от пациентската организация таблица, представлява некоректно обобщена справка от двата екселски файла, отразяваща сумарен сбор от несравними данни, а именно – данните от протоколите отразяват точните индивидуални дози на всеки пациент и са съответно в конкретната лекарствена форма за този продукт - таблетки или флакони, а заплащането се отчита на база окончателната опаковка.

Например: В таблицата на Асоциация „Хипофиза“ е отбелязан лекарствен продукт за трансплантирани пациенти Cellcept с код LF 120, като се сравняват 857 423 таблетки, изписани на пациенти по протоколи, със заплатени от НЗОК 6772 опаковки.

Националната здравноосигурителна каса, като коректен партньор на пациентските организации, винаги е откликвала на всички проблеми, поставяни от тях и е търсила начин те да бъдат решени в полза на пациентите.

Не е редно да се предоставят на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации върху коректно предоставена подробна и достоверна информация от институцията.

Остава неприятният привкус от неверни внушения, които водят до подронване на доверието на обществото в НЗОК – единственият платец на здравни услуги за здравноосигурените, се казва в заключение в становището на НЗОК.
Последно в Общество


АБРО отбеляза своята 20-годишнина

Юбилеят на организацията събра на едно място над 100 представители на телевизиите и радиата в България, МК, регулаторните държавни органи и комисии в парламента