"Когато звъниш на 150, оттам отговарят медицински лица. Те могат да преценят донякъде колко спешен е случаят", обясни министърът в сутрешния блок на bTV.
Той предложи хората, които работят на телефон 112, да са със сериозно медицинско образование, за да може да преценяват колко спешен е един случай, предаде БГНЕС.

Лекари в България си тръгвали с 4-цифрена сума от работа на ден, съобщи още Константинов. Именно тези лекари сега протестирали срещу въвеждането на тавана на цената за избор на екип, защото не можели да си изкарват повече допълнителни доходи, цитира го Livenews.
Според Константинов, след като те са свикнали да си докарват подобни възнаграждения, нямало как да не протестират срещу ограничаващите ги мерки.

Той призова пациентите да подават сигнали в Министерството на здравеопазването, ако лекари им искат нерегламентирано пари.
Ако в някоя болница лекари принуждават пациенти да правят дарения, те трябва да подадат сигнал, но той не може да е анонимен, обясни Константинов, цитиран от КРОСС.
Според него, само когато сигналът е конкретен може да се направи проверка и да последват санкции. Ако трябва ще променим и законодателството, но анонимните сигнали за това, че някой някъде поискал нещо, нямат стойност, настоя той.

Прокуратурата е повдигнала обвинения за фалшиви ТЕЛК-решения, каза още Константинов.
Министърът обясни, че се обсъжда идеята ТЕЛК-овете да проверяват само хора до 65 г., които са в трудоспособна възраст. Комисиите били пренаситени от пациенти, които се явяват, защото това ще им донесе допълнителна символична сума, например 20 лв.
Това затлачва системата от хора, които са пенсионери и се надяват така да добавят някой лев отгоре, а хора, които са в трудоспособна възраст, чакат, разясни Константинов.
Освен това нямало педиатри в тези комисии и заради това е внесено законодателно предложение децата да минават през стандартни ТЕЛК-ове.

"Проблемът с някои лекарства за онкоболните е от години и това е, защото няма интерес от дистрибутора да внася някои лекарства в България. Проблемът с липсата на Вигантол, например, това е витамин D, при него проблемът е в производителя", каза Константинов.
Министерството е поискало от един от най-големите дистрибутори да бъде изготвен списък с лекарства, които са необходими в малки дози и не са интерес за внос.
Ние ще осигурим тяхната регистрация по най-бърз начин, за да може и нашият пазар да бъде наситен с тях, добави той.

В отговор на въпрос здравният министър каза, че за да регистрират едно лекарство, трябва да има желание от собственика на това лекарство, за да се случи, от самата фирма, която го произвежда, цитира го БГНЕС. За да го купи държавата, лекарството трябва да е регистрирано.
Миналата седмица Изпълнителната агенция по лекарствата отказа да регистрира "Антималигноцит" на Продан Христов, за което се твърди, че лекува рак. Ще се проверява и дали препаратът се разпространява в страната.

По отношение на лекарските грешки Константинов коментира, че гарван гарвану око не вади, но няма начин една лекарска грешка да се гледа, ако не се гледа от експерт. Те обаче отказвали и няма статистика колко души умират на година от лошо обслужване в болниците.