Коментари - При спешна помощ звънете на 150, не на 112 | Днес.dir.bg

При спешна помощ звънете на 150, не на 112

Телефон 112 е към МВР и донякъде има известни проблеми, призна здравният министър Стефан Константинов. От Спешната помощ се оплакали, че има случаи, които не са спешни, но са им предадени чрез тел. 112.

Обратно в новината

Коментари - При спешна помощ звънете на 150, не на 112 | Днес.dir.bg

Коментари

Искам да изкажа огромната си благодарност на доктора от филиала на Спешна помощ в Банкя и благодарение на който все още имам жива майка! В къщи беше малко след 17 часа днес и си тръгна едва след като даде нов шанс на майка ми за живот. Благодаря ти Докторе, селувам ти ръка. Ако правилно разчитам - Д-р Калайджиев. Понклон пред всеотдайността на истинския лекар! София, ж.к. Люлин, бл. 302

преди 2 години имах проблем във раиона на езеро Lугано и звънях на тел.112.Oператорите знаеха само италиянски,аз знаех немски,англииски руски,но не и техния език,не ми помогнаha...

Първо, нали за това е номер 112, за да може да се звъни на него при всякакви критични ситуации. Второ, точно това преценяване по телефона до колко е спешен случая води до там да не се пращат линейки на хора нуждаещи се от помощ и да се стига до смъртни случаи. Стига са мрънкали ! Линейки трябва винаги да се изпращат. Който злоупотребява нека бъде глобен след това, но да се спре това гадаене по телефона, което може да реши съдбата на някого.

хора, я ми кажете, ама честно, кой е виновен за положението в здравеопазването - лекарите или политиците? ако са лекарите, нека тогава ви лекуват политиците - нали разбират от всичко и ни яхат вече 20 годинки.

Сами сме си виновни, че сме допуснали да се случи всичко това. Те политиците и лекарите не идват от луната, какъвто е народа, такива са и те.

Реалната стойност на наученото от теб е много повече от това, което е заплатено за твоите знания. Така че, не си мисли, че ще минеш тънко, просто не си познал.

точно така! само политиците от Герб и мутрите могат да получават четирицифрени суми на ден, както и iPad`ове, на лекарите и 200 лева са им много!

Лекарите също са податливи на болести, но в много случай не могат да се лекуват сами. Накрая рано или късно и те ще бъдат асимилирани от собствената си система и колеги.

Със заплата от 900 лева колко, 500 ли трябва да се плаща само за здравни? Защото има и доста други плащания и в крайна сметка нещата отиват на минус.

Ми аз ти написах каквото имах да пиша - десетина години ти трябват в Германия за медицинско образование, пък после ходи където искаш. Само че, когато отидеш в друга държава, ще трябва да учиш отново език по същата схема и да минеш едни медицински изпити. Защото това да си лекар, не е като да си шофьор на такси (с извинение към шофьорите), защото става въпрос за човешки животи.

Няма значение колко е средната цена на преглед, там просто е друг стандарта. При нас образованието е евтино и съответно заплатите и цените на прегледи са ниски.

Като не искаш да работиш за без пари, ще трябва да разбереш, че и хората които те образоват, работят за без пари. В България това е реалността всички работим за без пари и се яден едни други, докато душманите ни съсипват.

Вече съм на възраст ,когато на никого, нищо не дължа.А моето образование, съм го изплатил многократно,дори нямаш идея колко.А иначе ,по груби сметки само официално внесени НОИ,здравни осигуровки и данъци са над 100000лв.,приравнени към днешна заплата,или доход.Но тази сума не е интересна Интересно е това, когато за заплата 150 лв. месечно съм проектирал заводи за милиони.Държавата си е взела многократно ,това което е похарчила за моето образование.

Ами това е идеята, това му се вика стандарт. При нисък стандарт - ниски заплати, при висок стандарт - високи заплати. Радвам се, че вече сме на едно мнение.

Отиди и учи в Германия, ама първо научи добре немски в института Гьоте, после научи немски за медицинските изследвания, а накрая си вземи и една голяма торба с пари, за да си плащаш и издържаш. След това им кажи, че искаш заплата като в щатите.

Не го познавам тоя БОКО. Вероятно не е от нашите.

Ама нали това беше идеята - да се ползва само един тел.номер.Така е в Америка, нали равнис по тях правим :)

С една малка разлика. 911 звъни на дежурния в най-близкия полицейски участък и хората минават без да дават милиони за измислена система. Гледали, гледали, ама не разбрали...

Абе, чугунена главо, научи се да пишеш, после коментирай. То бива, бива, да си нагъл и тъп... Средната цена на медицинско образование в Щатите е от 70,000 до над 130,000 долара за първата година, пък ти си прави сметка. Няма да ти платят за глупавите ти коментари.

Абе, комунист, още малко и ще кажеш, че ти си ме издържал и изхранвал, докато съм учил. Никъде по света няма безплатно здравеопазване.

Това кой те е издържал и изхранвал си е твой проблем, това няма общо с цената на образованието ти и се заплаща отделно. Няма какво да го казвам, те нещата са очевадни. Няма как някой платил нула или по-малко от 6,000 лева за цялото си образование, да иска да получава огромна заплата, просто е необосновано. Безплатното образование е с идеята и за евтино или безплатно здравеопазване. Иначе е много готино някой да те изучи за без пари, а ти после да му искаш много пари, видиш ли за да го лекуваш, благодарение на безплатното или полубезплатното ти образование.

а защо на министрите от герб им дадоха iPad`ове от моите данъци?

При пожар тел.160. Телефонът работи в цялата страна.При фиксираните абонати пред номера може да има и код на съответното населено място. От мобилен е без код, добре е да кажене само къде се намирате. Съобщението се приема директно от служителите, замитаващи на произшествието. Подадено на 112 се бави, минавайки през няколко служби и често е подвеждащо и объркващо. Като професионалист никога не бих заменил пряката връзка, когато секундите решават. Надявам се нашите управници да се вразумят и да продължи да действа нашето "160".

Моля? Пандела_, ти глупав/а ли си или да? Годишната такса за обучение за специалност "Медицина" в МУ-София през учебната 2010-2011 г. е 900 лв. За студенти, приети преди уч. 2007-2008 г., таксата за обучение е 473 лв за година. Годишната такса за обучение за специалност "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" е 664 лв. Нормативно определената такса за обучение се внася на две равни вноски преди началото на всеки семестър. При незаплащане нормативно определената такса преди започване на семестъра студентите не се записват. - А преди години беше абсолютно безплатно, Панделке!

Каквото и да казва министъра, най-добре е да се звъни на 112. Веднага реагират , тези от 150 са шушумиги и ги няма по часове!От личен опит го знам!!!

за съжаление телефонните оператори нямат навика да предоставят информация за търсен номер, който не е отговорил (150, 160, 166). Тогава може да се получат доста интересни резултати.

Имайки в предвид изискванията за оператори на 112 и условията на работа - компютърна грамотност, 2 езика, 12 часови дежурства .... и адекватното им заплащане до сега /за справка постоянните конкурси за назначения, свързани с голямото текучество/ не е лошо да се дабави и изискване за медицинско образование, пък може и още малко да се снижи заплащането ... та съвсем да влезем в приказката за триците и маймуните.

Мили лекари, не забравяйте, че сте получили образованието си безплатно, благодарение на данъците на данъкоплатците, а това са обикновените българи тези, които трябва да лекувате. Също така не забравяйте, че във всяка една нормална държава, за да получите съответното образование, вие или вашите родители трябва да заплатите стотици хиляди долари, тоест огромната част от вас никога нямаше да станете лекари. А в същото време от съответния ВУЗ щяха да ви отвърнат: Ами да имате, да сте по-богати, проблема си е ваш и на вашите родители, че сте лентяйствали, животът е борба за оцеляване!

за телефона на доверието 112 не може да се каже "има проблем", той целият е проблем. тъпи гъски задават предварително заучени въпроси без всякакво вникване в конкретната ситуация, а после препредават сигнала когато се сетят. Дано не спрат 150, 160 и 166, иначе лошо става!

Ами не. Не съм лекар, но съм бил потърпевш от лекарска накадърност, от лекарска алчност и немърливост и считам, че лекарите, които работят съвестно си заслужават парите. Лично аз се осигурявам в частен фонд за да гарантирам, че лекарите при които ходя ще получат достойно заплащане. На мен ми е неудобно да ида при някой лекар и да ме прегледа за 10 лева. Срамно е. За тези пари не мога да си сменя зимните гуми на колата.

"ден, година храни????" - типичен търговец... (нататък ще се само-цензурирам от благоприличие)

Не ме приравнявай с плюещите на общо основание. В частния сектор съм от 18 години и няма как да плюя лекар с частна практика, освен, ако не си гледа работата съвестно и компетентно. Решението е да се демонополизира здравното осигуряване. Тогава всеки ще си преценява дали да се осигурява, къде, как, колко и съответно как и къде и колко да се лекува.

Най-доброто изказване в последно време. Браво.

Опирал съм и едвам не ме затриха. Ако зависеше от мен доста биха влезнали в затвора!

Нещастник, как в цял свят може 112, а при нас не може... Там какви го вдигат? Аман от българска простотия. Като не работи добре системата 112 я оправете, а не ми обяснявайте да яхам колелото и направо при доктора за по-сигурно.

Господин "не мога да запомня три номера", когато е един телефон, той бива обслужван от оператор. В другия, бившият наш случай имаме три телефона, вдигани от специалист. Госпожица ретранслиращата полиглотка грам не разбира от медицина, полиция или пожари и може да изпрати един уплашен човек в "трета глуха". Ако Крадем без да Спрем имаше идея да създава работеща система, тя щеше да пита по-запознатите от нея, но нейната идея бе за "едни пари".

"три телефона, вдигани от специалист" ??? да- бе, да.. веднага повярвах

Да, всеки има право на мнение, но нека се подписва като потребител, а не като редактор. Защо мнението на редкатора трябва да се вижда пред всички останали с тая жълта лента? И въпросът не е дали ми харесва мнението или не, въпросът е принципен.

Към Пациентите: Не злобейте към лекарите, защото в момента се води политика на изолиране на тяхното съсловие от обществото, за да се пресекат всякакви опити за протести, каквито имаше преди около година. Насъсквайки ни едни срещу други, по стар милиционерски обичай, се пресича всякаква обществена подкрепа на техните искания. ГЕРБ си взеха поука от учителските протести и няма да допуснат това да се повтори с лекарите. От цялата конфронтация губим всички. Ние имаме нужда от лекарите и те имат също нужда от нас.

Недейте да плюете. Да сте учили и сега и вие да взимате. От първи клас до ден днешен аз непрекъснато уча под една или друга форма. Докато моите съученици се забавляваха и разпускаха аз учех. Всеки ден, вече повече от 25 години в свободното си време уча. Вложил съм несравнимо повече труд и усилия от всеки звезден футболист, който взима милионни хонорари. И съм постигнал отличен резултат - ЛЕКУВАМ. За труда си искам адекватно заплащане. Хората като мен, които са се трудили сериозно имат с какво да платят, а търтейте които цял живот са лентяйствали нямат. Ами да имат, проблема е техен, животът е борба за оцеляване.

Като искаш адекватно заплащане се махай в чужбина.

Правиш си частна клиника и си се заплащаш адекватно. На държавната заплата си на заплата плащана от залъка на пациантите ти.

Правиш си частна клиника или отиваш в чужбина. Ама като отидеш в чужбина, първо ще трябва да научиш всичко отново, ама по техните стандарти, след което като поработиш двайсетина години и се докажеш, може и да те огрее. Ти да не мислиш, че само лекарите учат, а? Ами техниката с която работят лекарите, да не се доставя, поддържа и произвежда от извънземните, които не учат, а? Разбрахте ли сега, само лекарите учели цял живот, горките, всички останали професии - пасат трева и лентяйстват. По нагло изказване от това на този "доктор" не бях чувал. Ебати самочувствието, ебати чудото!

всички не, но наистина има такива, които са доста по-леки.

Съгласен съм с вас.Но не сте само вие .Това важи за почти всички специалисти .Аз съм инженер ,и не 25 ,а много повече години се налага да уча ,иначе съм извън борда. Уважавам лекарите ,техният труд и смятам ,че сегашните мракобеснически времена на разделяй и владей,времена на омраза и озлобление ще отминат. Лекувайте си, и имайте милост към хората,защото съм виждал с каква надежда болният гледа лекаря. И само, една добронамерена забележка "Търтей " в мн.число е търтеи/те/.

Докторе, и като се махаш, да не забравиш да си платиш образованието, което си получил безплатно! Защото ако беше в друга държава, където трябваше да дадеш стотици хиляди долари за образование, никога нямаше да станеш лекар. А някой щеше да ти каже: Ами да имаш, проблема си е твой, животът е борба за оцеляване!

Към Докторите: Спрете да ни обвинявате, че не си плащаме. Ако не си плащахме, откъде щеше да се вземе този резерв на здравната каса от МИЛИАРД И ПОЛОВИНА лева, който парламентът гласува да бъде прехвърлен в държавния бюджет? Истината е, че ни крадат здравните осигуровки, вместо да плащат на вас, но вие съвсем първосигнално, като кучето на Павлов изливате цялата си омраза върху пациентите. Не се чудете, че ви отвръщат със същото. Но истината е,че нито вие, нито ние, пациентите имаме вина, а едни други хитреци, коит сега ни насъскват едни срещу други и стоят отстрани в сянката и цялто обществено внимание е насочено в конфликта, а не върху техните кражби.

питате откъде е натрупан милиард лева и не можете да си отговорите. Ами замислете се. С изключение на ДЕСЕТИНА клинични пътеки останалите са недофинансирани. За такива, като Вас, обяснявам какво значи това. 40% от стойността на пътеката би трябвало да плащат труда на лекаря, сестрите и санитарите. Пътеките обаче не покриват стойността на вложените средства за лечение ... и какво прави един добър финансист в случая - взема от заплатите и плаща за лекарства. Накрая на месеца идват от касата и глобяват за ВСИЧКО, дори ако сестрата е пръднала в отделението, а не в "посочените за това места". Държавата пък трябва да покрие разходите за нашите малко по-мургави съграждани, неплащащи осигуровки, за пенсионерите, малките деца, инвалидите и работещите в системата на МВР и МНО. Тя казва ние тия пари си ги държим на резерв и Вие си ги имате .... само дето не ги дават и после защо имало милиард "спестени". Да ама не спестени а за запълване на дупки в бюджета. И накрая каква излиза - лекарите поддържат държавата... а като протестират им пращат полиция.

..... и аз това казвам. От нас вземат повече, отколкото дават. И да увеличат още здравната вноска, парите пак няма да стигат до лекарите. Но това не значи, че "пациентите не си плащат".

Ей, пичове от Дир-а, що така бързичко сменихте заглавието? КО стана, да не обади някой от по- горе?

Е то тва не е новина за НАС. Новина е за управляващите, щото те са по слепи и от бухали. Като са качат в тоя парламент и не виждат по надалеко от носовете си.

editors

След това изказване на министъра може да се простим с останалите ни илюзии, че ще видим здравна реформа в мандата на ГЕРБ. Явно идеите на Константинов за промяна не надхвърлят заплащането за избор на екип. Не му прави чест да настройва обществото срещу лекарското съсловие, като внушава (както и премиерът Борисов преди), че изключенията са правило. Ако искаше да бъде добросъвестен, нека каже колко лекари в страната получават четирицифрени дневни възнаграждения и каква е заплатата на редовите лекари. А ако се окаже, че е не е толкова висока на фона на останалите специалисти? Тогава кому е нужно отклоняването на вниманието в грешна посока. Нима проблемите на здравеопазването се свеждат само до това колко вземат няколко професора у нас. И дори това да е проблемът: защо тогава министерството е допуснало системата да работи в интерес на няколко човека? Къде са мерките в подкрепа на развитието на младите лекари? Как министърът ще мотивира тези, които не не са изкушени от пари "на ръка", да останат да работят в България? И най-важното - какви са идеите на Константинов за промяна на заплащането на лекарите, така че то да отразява възможно най-пълно тяхната квалификация и резултати? Докато няма отговор на тези въпроси, всичко друго е елементарно заиграване със страховете на хората.

А защо редакторите на дир.бг взимат отношение по темата? И то в коментарите? Разбирам някаква отделна рубрика да има, но така... Че и с жълта лента отгоре да се вижда хубаво...?

Капка катран в тенекия с мед разваля вкуса. Колко са тия с четерицифрените сумички е ясно, а колко са укривателите на данъци върху такива суми, а те са милионни величини, е друг въпрос. Докато укриването на данъци не стане наказуемо със затвор според величината, така ще бъде.

След такъв постинг от редакторския екип на Дир-а става напълно ясно защо се цензурират кричичните постинги срещу БСП и разни там болшевишки мушмуроци. Като го чета, оставам с тягостното впечатление че това го е писал Азер Ммеликов, съветника на Станишко, активно подпомаган от доносника, агент Гоце. И малко нотки от Трактор. Или пък може би всички тези неща се пишат от другаря Кирил Добрев и млоадешкото БСП, пък се координират от Позитано 20

editors

Хайде пак да помислим.. Какво комунистическо или нередно има в мнението ми, че заплащането на лекарите трябва да зависи от резултатите и че не прави чест на министъра да настройва хората срещу съсловието, защото някои вземали 4-цифрени суми. (забележете - заради това, че вземат много, а не защото вземат много, тъй като злоупотребяват с държавни средства, което е съвършенно друг проблем) Аз бих казала, че доста по-крайно или, ако използвам вашата терминология - "комунистическо", е становището, което иска да ме лиши от право на мнение:) Може би предпочитате анонимните постове. Аз - не. Имам позиция и заставам зад нея с името си, намирам го за по-честно.

Ама няма проблеми, щом лекарите искат по-добро заплащане, да си плащат и образованието на адекватни цени! Защото иначе, цялата дискусия е бутафорна.

работата е там, че някой трябва да обясни на хората защо трябва да плащат допълнително в болниците. И особено много защо точно преди някои на пръв поглед нормални медицински процедури на пациента се "подсказва" да се "отблагодари". По този начин и в този контекст това се разбира от нормалните хора като изнудване, или както е по-модерната дума - рекет. Повечето хора вярват, че държавата трябва да ги пази от рекетьори, били те с бухалки или с бели престилки. Държавата нищо не прави по въпроса... и ето на - безразличието на лекарите взе да дава "плодове"

мъка, гусин министре, мъкааа! нека си ходят с пачки в джеба, ама поне да не ни убиват! а сигнали ще подаваме, а после ще легнем те да ни режат, каква чудесна идея! абе мъка!

Няма никакъв проблем един добър специалист да заработва 4-цифрени суми на ден. Но при няколко условия. Първо, получаваните суми да се разпределят пропорционално на приноса на хората в екипа. Нали се сещате че един перфектен кардио-хирург не би могъл да направи нищо без екипа си - от систента, до инженера по поддръжка на апаратурата. А без пост-оперативни грижи пациентът така или иначе ще умре. Втор, да си плаща данъците. Ама не само върху някакви измислени суми - да плаща върху всичко. Трето, да прави отчисления и за болницата - все пак той не работи на полето или в апартамента си. и т.н. и т.н. И всъщност, защо пак изкарваме лекарите най-важни. Те са много важен елемент от здравната система. Но все пак са само обслубващ персонал - като шофьори, мед. сестри, саснитари, екипи по поддръжка и т.н. А в здравната система трябва най-0важен да е пациента. И всичко да се прави за п-ациентите, а не за лекарите. И всъщност, защо лекарите да са по-важни от инженери, икономисти, юристи и т.н.

ами аз и да искам , повече не мога да дам - заплатата ми е толкова мизерна - 320лв. чисто - бих дала и 200лв ако ги имам , но не мисля, че и те ще подобрят НАШЕНСКИЯ манталитет , който е много гнусен!

Сега знаем,че той знае,но да знае,че се знае и те знаят,че той и ние знаем. На тях им е все едно,че той знае.

г-н Министре, посъветвайте тия алчни лекари с 4 цифрените суми на ден спечелени от избори на екипи, дарения и тем подобни методи, да преминат в частния сектор. КАК ТАКА ЩЕ РАБОТИШ В ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА, ЩЕ ИЗПОЛЗВАШ ДЪРЖАВНА АПАРАТУРА, КОНСУМАТИВИ ПЛАТЕНИ ОТ ПАЦИЕНТА И ОТ ДЪРЖАВАТА, НЯМА ДА ВЛАГАШ НИТО ЛЕВ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ ЗА НИЩО И ЩЕ ИСКАШ ДА ТИ СЕ ПЛАЩА ЗА ПРЕГЛЕДИТЕ И ОПЕРАЦИИТЕ ВСЕ ЕДНО СИ СПЕСИАЛИСТ НА ЧАСТНО, А ВСЪЩНОСТ РАБОТИШ В ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА!?!?!? Къде го има това в света!? Да вземат да си построят частни сгради (не да приватизират държавни такива, МОЛЯ), да изтеглят кредити, за да си купят апаратурата тия умници и да си сложат 4 цифрените ценоразписи на вратите пък тогава да видим, кой ще ги избира за екипи или дали няма да фалират големите специалисти тогава? Не съм съгласна да съм здравно осигурена, да търся помощ в държавна болница, а там да ме карат да им плащам като на частно. Да си построят частни болници като са такива специалисти, ама не могат. Могат само да се крият в държавните си кабинети и от там да изнудват пациентите. Гнусотия.

Едно добро мнение. Съгласна съм, само че това се отнася за всички т.н. Работодатели в България! Над 60% от тях живеят от държавни поръчки, от договори с касата и още и още... Комунистическите принципи не са забравени, само се използват за забогатяването на тарикатите!

КОЛКО СТЕ ПРАВИ,АЗ РАБОТЯ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР И НИКОЙ НИЩО НЕ МИ ДАВА,ВСИЧКО КОНСУМАТИВИ,НАЕМ И Т.Н. СИ Е ЗА МОЯ СМЕТКА АЗ САМО ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ.

Демагогия, демагогия,демагогия!!! Залива ни от всякъде. Министър председателя е на първо място, но и министрите му не остават назад. Бойко, Тотьо, Стефан, Вежди няма нужда да ги изброявам правителство на демагозите!!!

"Те обаче отказвали и няма статистика колко души умират на година от лошо обслужване в болниците." - Тревожно много за случаите.

Не може непрекъснато да плюете и обиждате здравните министри, още повече, че сам казвате, че този не го познавате! Всяка засягаща интересите на лекарите мярка се посреща на нож - с обидни квалификации и дезинформация. Всички лекари сте много велики и недооценени! Вече губите чуство за реалност! И наистина, крайно време е министърът на финансите да нареди - всички лекари, завършили в България по държавна поръчка при напущане на страната на границата да възстановяват сумата за обучение и специализация! И не само лекарите, а всички висшисти! Няма с нашите данъци да плащаме за някакви вечно недоволни измекяри!

Най - тъпото правителство в историята !!! Нека изгонят всички кадърни лекари в чужбина. Май трябва и ние да ги последваме. България умря - останха мутрите и циганите!

Не си прав : Мутра, милиционер... Мутра, милиционер...

е то разлика (освен, в облеклото) няма.

По времето на предишните правителства бяхме Швейцария и всичко ни беше наред - какво направиха тези ГЕРБ-аджии?! Долу!

Да. Глад. Спряха те и тебе да крадеш. Хубаво беше при мишока, нали?

ДЕЦА ДЕЦА ДОКАДЕ ГО ДОКАРААМЕ.ЕДНО ВРЕМЕ САМО ОТ ДАНЪКО НА ЗАПЛАТИТЕ СТИГАШЕ И ЗА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ,УЧИЛИЩА,МИЛИЦИЯ,ПОЖАРНА ЧЕ И ЗА ПЕНСИИ ОСТАВАА.СА СТАНАА МНОГО ЛАПАЧИТЕ...

Верно е Дедо Йоцо. И работеше за 180лв заплата. Това колко беше тогава? По курса на черно - около $60.

Мдам и с тия 180 лв. можех да отида до Варна със самолет да изкарам на златните пясъци 20 дни връщах се в София със самолет и ми оставаха 15 лв до аванс...... някакъв коментар всезнайко?

у дебелите книги на вождовете пише, че по пътя към светлото комунистическо бъдеще държавата трябва да се превърне в един голям капиталист - ще рече да експлоатира труда на работниците като им прибира оная заветна частица M', и да я разпределя за благото на обществото. И за да не личи, че някои мързелуват повече от други въпросната принадена стойност беше различна за различните хора, тъй щото на всички заплатите да са подравнени и всички да са доволни, че не са се минали. А всъщност държавата "минаваше" всички и разпределяше "по братски" парите. Сега разни хора се сърдят, че държавата не им отпуска "справедливи" заплати.

обарнете внимание!!! лекарите забответ четирицифрени суми на ден....а политиците открадват пецифрени на ден!!!

Пазарът сам казва каква е цената. Щом си тръгват 4 четирицифрена сума, значи толкова струва трудът им. Добрият хирург има огромна опашка от пациенти, които искат да се лекуват при него, а той физическо може да обслужи примерно 10% от желаещите. Така че вдига цените докато 90% се откажат. Като сложат таван на заплащането какво си мислите, че 100% от пацентите ще бъдат излекувани от най-добрия екип за без пари. Нищо подобно ще си чакат реда докато умрат. Бате Бойко нали се изрепчи с/у кардиолозете дето вземат по 10000. После му обясниха, че това са 5 човека на кръст в Бългрия и ако им намали заплатите, България остава без тях. Единственият начин да се регулират цените е да се увеличи предлагането на качествени здравни услуги. За целта трабва да се даде възможност на завършилите медицина да практукуват за достойно заплащане за да не бягат по чужбина или да стават търговски представители. Ако в България имаше 100 качествени кардиолози, заплатите им нямаше да са по 10000 лева, вервайте ми.

Недей бе, човеко! Плебса не обича такива приказки! Той иска денонощно и безплатно, а при доктора да минава с бутилка кола и кутия Черноморец! Ей сега ще от оплюят хубавичко!

който оцелее носи Черноморец там,но ако не оцелее му носят Черномореца на едно друго място. Последните заблажват по- често.

Защо не питаш дали си плащат данъка върху "заработената" сумичка ? И дали за укриване на данъци не се лежи в затвора ?

Кардиолозите с по 10 000 лева си плащат данъците, щото точно по фишовете ги надушиха. Лошто е, че не е организирана легална форма за всички лекари. Ами естествени, че щом ходи, диша, щом си плаща сметките за ток и е пратил децата на училище значи си е докарал от някъде. В здравната система циркулират достатъчно пари, но всички трябва да се изкарат на светло и както казвате да им се плащат данъците. Да се сложи таван на доплащането е стъпка в обратната посока. След като търсенето е по-голямо от предлагането, а има таван, разликата ще минава под масата.

Прав си, Икономисте! Но забравяш нещо много важно - тук става дума за лекари, които практикуват в ДЪРЖАВНИ или ОБЩИНСКИ болници, не в частни такива. Така е много изгодно за въпросните лекари - Отива на работа, не влага нито един лев за оборудване, консумативи, наеми, ДДС, помощен персонал и други подобни и в края на деня си тръгва с "подобаващо за труда му" възнаграждение. Това си е чиста КРАЖБА, а не заслужено възнаграждение.

Радвайте се че го правят в държаваните болници, щото иначе към сметката за операцията, ще си включат и всички разходи за поддръжката на частната болница и тогава сумите ще са колосални.

Финансовото състояние на пациента не е диагноза, това е изяснено още през 18-ти век. Освен да вземеш парите на един пациент, трябва да му отделиш достатъчно време и да го обслужиш качествено. И в момента много от пациентите си чакат реда докато умрат, а много от тези дето го дочакат, умират от лекарски грешки, независимо че са били съвестни и са искали да си платят. Ужасяващо и долно е определени лекари да се възползват от човешкия живот и от здравето на хората с цел финансови облаги. Мислиш ли, че един инженер не желае да си тръгва с 4 цифрена сума на ден, той с какво е по-различен от лекар - разликата е в това, че той не се възползва от живота и здравето на хората с финансова облага. Не може в една бананова република с бананова икономика, каквато е България, цените да са като в Германия, а доходите като в Бангладеш, просто не става. Това е и един от изворите на огромна част от проблемите в днешна България. Ти най-добре би трябвало да го знаеш това, уж икономист се пишеш.

Аз имам две висши образования и и никога не бих посмял да твърдя, че трудът ми струва повече от този на лекарите. Само измислените инженерчета от МЕИ може да се кахърите дето не вземате 4 цифрена сума на ден. Не може да си завършил второкласен ВУЗ в третокласна държава и да имаш претенции.

Аман от пазарни "специалисти"...пазарът сам казвал...ама пазар няма когато ти консумираш, а друг е длъжен да плаща на "продавача" (който естествено те "стимулира" да консумираш повече) Да не говорим, че това не са фризури за да знаеш от собствен опит кой е по-кадърния. А и никой не се "пазари" за живота си, така, че това е олигопол.

нещо ми мязаш на докторче!? аааа какво да правят тези 90% от хората които са се отказали заради високите цени - да умират ли бе? погледни къде живееш! аз съм със заплата 850 лева,жена която няма работа(не щото я мързи) и дете в детската градина,догодина е първи клас.ако този доктор не ме обслужи както трябва мен и семеиството ми защото се мисли за много по-грамотен за парите които получава и желае да си продам 18 годишния форд за да му платя ще има доста трудни дни за напред...

А аз пък съм "докторче" със 500 лв и такива като тебе ще ги доя и цедя както си знам.Ако не искаш да ми палтиш -мри.Взимаш повече пари от мен.какво си недоволен ?

Не умират, но не се лекуват при най-добрия специалист. Най-добрият специалист няма възможност да излекува 100% от желаещите, а само 10%. Същото е като синята зона. В центъра има по-малко места за паркиране от колкото желаещи. Не ми е приятно да плащам всеки път като паркирам, но като се замисля се радвам, че ми е предоставена възможността да паркирам с/у заплащане вместо въобще да няма възможност да паркирам, макар и напълно пезплатно. Същото ще стане и с добрите специалисти. Техния капациет е по-малко от желаещите, така че ще се получи хем е безплатно, хем не можеш да се вредиш. Келфайда. Прочетете втората част от поста ми. Трбва да инвестираме нови специалисти. Сегашните са на по 50-60 години, а младите хора завършили медицина не стават лекари. Там е единствения изход да се увеличи предлагането на качествени лекари.

Само да попитам ..... само лекарите ли имат право на достойно заплащане? Значи едно малоумно джи пи което пише само болнични и направления ще взима 4 цифрена сума на ден а учените в БАН ще се гърчат като червеи с 200 лв. заплата. Ебаси олигофренската държава.

На въпроса ти - и икономистите.

"достойно заплащане" е доста субективно понятие.

не е вярно,че не взимат много пари.работя в здравеопазването и знам по колко хиляди взимат с фалшиво издадени пътеки.Просто не може да си представите за какви заплати става дума

И този министър като всички останали. Да си плащаме, ама да знаем за какво, а не - щеш не щеш - плащаш, защото се касае за здравето ти или това на близките ти. Хубаво - нека увеличат здравните осигуровки като европейските страни, ами защо не се мисли за доходите ни?!? Който не може да даде тези 1000-2000 ... и повече лева или евро - какво прави? Сигурно чака катафалката! Тъжно - нали? А и ТЕЛК-овете за хора до 65 годишна възраст! Това не е ли дискриминация и подигавка с хората в трета възраст?!? Господин Министър - и ти вървиш по пътя към 65-те години и ти имаш близки в тази възраст - как са те със здравето и какви доходи получават? Ще искат хората да минават на ТЕЛК - макар и за тези 20-30 лв - все пак това им е хляба за цял месец!!!!! Правителството нека се замисли за стандарта на живот - пък тогава да ни налага какви ли не удръжки - пък българина знае къде и как да плаща макар и в мизерията.

Който не може да даде тези евро или лева се надява на лека смърт пийч,тъжно е ,да,но това е положението,или си мислиш че всички онкоболни в Германия примерно се лекуват безплатно?При 10к евра за лекарства месечно?Няма как с 400 лева доход,и,там 20тина лева здравна осигуровка да очакваш всичко да ти е 6

Моите здравни, както и на други хора, не са 20 лева, а са 70+! Във всяка една нормална държава, когато човек е инвалидизиран от болест, лечението се поема от държавата! Много ще е кофти, но някой ден ще те стигне и теб нещо, тогава и ти ще трябва да даваш 10,000 евро, не си мисли, че ти ще минеш между капките! Отсега си мисли за лека смърт, изроде!

До кога с това мислене, че някой друг трябва да ти мисли за доходите? Искаш само да лежиш и да се разписваш на фиша ли? Никой не те спира да изкарваш по 2-3-4 хиляди евро на месец. Никой. Само от тебе си зависи.

Ами щом си изкарват такива пари защо трябва да плащаме тогава здравни вноски. Да ги спрат тогава. Който се разболее отива и му казват колко ще му струва лечението и си плаща. Така сега плащаме два пъти. бая са нагли тия лекари. на всеки му е малка заплатата в България ама да търгуваш със здравето на хората не е човешко

Това, което плащаме са смешни пари. С/у тях се предоставя долнопробна услуга. Доплащането дава шанс да получим добра услуга. Щото иначе и пари да имаш не можеш да се оправиш. Да кажем махнат се ВИП стаите в болниците. Какво симислите, че всички ще са в единични стаи с климатик и телевизор. Нищо подобно, просто имаш, нямаш пари все ще си с 10 мангасара в стая.

Колко пари трябва да плащаме, за да не са смешни в нашата "процъфтяваща" икономическа страна, страна със "силна" икономика и с "висок" жизнен стандарт, г-н Икономист? Ама и ако след това положението е същото, на стената и хикс с какалашката. Точно както постъпиха в Румъния преди 22 години.

АЛО,ЩОМ РАБОТИТЕ В ДЪРЖАВНА ИЛИ ОБЩИНСКА БОЛНИЦА - НА ЗАПЛАТА! И НЕ НИ ПЛАШЕТЕ С ЧУЖБИНА, МОЛЯ. ТАМ ОТИВАТ НАЙ-ВЕЧЕ ТЕЗИ, КОИТО АЛЧНИ ЛЕКАРИ У НАС ПРОГОНВАТ ЗА ДА СИ НАМАЛЯТ КОНКУРЕНЦИЯТА. ЗА ЩАСТИЕ, БОЛШИНСТВОТО ЛЕКАРИ СА СЪВЕСТНИ И НА ТЯХ СЕ КРЕПИ ЗДРАЖЕОПАЗВАНВТО В СТРАНАТА.

Коментари - При спешна помощ звънете на 150, не на 112 | Днес.dir.bg

При спешна помощ звънете на 150, не на 112

Телефон 112 е към МВР и донякъде има известни проблеми, призна здравният министър Стефан Константинов. От Спешната помощ се оплакали, че има случаи, които не са спешни, но са им предадени чрез тел. 112.

Обратно в новината

Коментари - При спешна помощ звънете на 150, не на 112 | Днес.dir.bg

Коментари

Искам да изкажа огромната си благодарност на доктора от филиала на Спешна помощ в Банкя и благодарение на който все още имам жива майка! В къщи беше малко след 17 часа днес и си тръгна едва след като даде нов шанс на майка ми за живот. Благодаря ти Докторе, селувам ти ръка. Ако правилно разчитам - Д-р Калайджиев. Понклон пред всеотдайността на истинския лекар! София, ж.к. Люлин, бл. 302

преди 2 години имах проблем във раиона на езеро Lугано и звънях на тел.112.Oператорите знаеха само италиянски,аз знаех немски,англииски руски,но не и техния език,не ми помогнаha...

Първо, нали за това е номер 112, за да може да се звъни на него при всякакви критични ситуации. Второ, точно това преценяване по телефона до колко е спешен случая води до там да не се пращат линейки на хора нуждаещи се от помощ и да се стига до смъртни случаи. Стига са мрънкали ! Линейки трябва винаги да се изпращат. Който злоупотребява нека бъде глобен след това, но да се спре това гадаене по телефона, което може да реши съдбата на някого.

хора, я ми кажете, ама честно, кой е виновен за положението в здравеопазването - лекарите или политиците? ако са лекарите, нека тогава ви лекуват политиците - нали разбират от всичко и ни яхат вече 20 годинки.

Сами сме си виновни, че сме допуснали да се случи всичко това. Те политиците и лекарите не идват от луната, какъвто е народа, такива са и те.

Реалната стойност на наученото от теб е много повече от това, което е заплатено за твоите знания. Така че, не си мисли, че ще минеш тънко, просто не си познал.

точно така! само политиците от Герб и мутрите могат да получават четирицифрени суми на ден, както и iPad`ове, на лекарите и 200 лева са им много!

Лекарите също са податливи на болести, но в много случай не могат да се лекуват сами. Накрая рано или късно и те ще бъдат асимилирани от собствената си система и колеги.

Със заплата от 900 лева колко, 500 ли трябва да се плаща само за здравни? Защото има и доста други плащания и в крайна сметка нещата отиват на минус.

Ми аз ти написах каквото имах да пиша - десетина години ти трябват в Германия за медицинско образование, пък после ходи където искаш. Само че, когато отидеш в друга държава, ще трябва да учиш отново език по същата схема и да минеш едни медицински изпити. Защото това да си лекар, не е като да си шофьор на такси (с извинение към шофьорите), защото става въпрос за човешки животи.

Няма значение колко е средната цена на преглед, там просто е друг стандарта. При нас образованието е евтино и съответно заплатите и цените на прегледи са ниски.

Като не искаш да работиш за без пари, ще трябва да разбереш, че и хората които те образоват, работят за без пари. В България това е реалността всички работим за без пари и се яден едни други, докато душманите ни съсипват.

Вече съм на възраст ,когато на никого, нищо не дължа.А моето образование, съм го изплатил многократно,дори нямаш идея колко.А иначе ,по груби сметки само официално внесени НОИ,здравни осигуровки и данъци са над 100000лв.,приравнени към днешна заплата,или доход.Но тази сума не е интересна Интересно е това, когато за заплата 150 лв. месечно съм проектирал заводи за милиони.Държавата си е взела многократно ,това което е похарчила за моето образование.

Ами това е идеята, това му се вика стандарт. При нисък стандарт - ниски заплати, при висок стандарт - високи заплати. Радвам се, че вече сме на едно мнение.

Отиди и учи в Германия, ама първо научи добре немски в института Гьоте, после научи немски за медицинските изследвания, а накрая си вземи и една голяма торба с пари, за да си плащаш и издържаш. След това им кажи, че искаш заплата като в щатите.

Не го познавам тоя БОКО. Вероятно не е от нашите.

Ама нали това беше идеята - да се ползва само един тел.номер.Така е в Америка, нали равнис по тях правим :)

С една малка разлика. 911 звъни на дежурния в най-близкия полицейски участък и хората минават без да дават милиони за измислена система. Гледали, гледали, ама не разбрали...

Абе, чугунена главо, научи се да пишеш, после коментирай. То бива, бива, да си нагъл и тъп... Средната цена на медицинско образование в Щатите е от 70,000 до над 130,000 долара за първата година, пък ти си прави сметка. Няма да ти платят за глупавите ти коментари.

Абе, комунист, още малко и ще кажеш, че ти си ме издържал и изхранвал, докато съм учил. Никъде по света няма безплатно здравеопазване.

Това кой те е издържал и изхранвал си е твой проблем, това няма общо с цената на образованието ти и се заплаща отделно. Няма какво да го казвам, те нещата са очевадни. Няма как някой платил нула или по-малко от 6,000 лева за цялото си образование, да иска да получава огромна заплата, просто е необосновано. Безплатното образование е с идеята и за евтино или безплатно здравеопазване. Иначе е много готино някой да те изучи за без пари, а ти после да му искаш много пари, видиш ли за да го лекуваш, благодарение на безплатното или полубезплатното ти образование.

а защо на министрите от герб им дадоха iPad`ове от моите данъци?

При пожар тел.160. Телефонът работи в цялата страна.При фиксираните абонати пред номера може да има и код на съответното населено място. От мобилен е без код, добре е да кажене само къде се намирате. Съобщението се приема директно от служителите, замитаващи на произшествието. Подадено на 112 се бави, минавайки през няколко служби и често е подвеждащо и объркващо. Като професионалист никога не бих заменил пряката връзка, когато секундите решават. Надявам се нашите управници да се вразумят и да продължи да действа нашето "160".

Моля? Пандела_, ти глупав/а ли си или да? Годишната такса за обучение за специалност "Медицина" в МУ-София през учебната 2010-2011 г. е 900 лв. За студенти, приети преди уч. 2007-2008 г., таксата за обучение е 473 лв за година. Годишната такса за обучение за специалност "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" е 664 лв. Нормативно определената такса за обучение се внася на две равни вноски преди началото на всеки семестър. При незаплащане нормативно определената такса преди започване на семестъра студентите не се записват. - А преди години беше абсолютно безплатно, Панделке!

Каквото и да казва министъра, най-добре е да се звъни на 112. Веднага реагират , тези от 150 са шушумиги и ги няма по часове!От личен опит го знам!!!

за съжаление телефонните оператори нямат навика да предоставят информация за търсен номер, който не е отговорил (150, 160, 166). Тогава може да се получат доста интересни резултати.

Имайки в предвид изискванията за оператори на 112 и условията на работа - компютърна грамотност, 2 езика, 12 часови дежурства .... и адекватното им заплащане до сега /за справка постоянните конкурси за назначения, свързани с голямото текучество/ не е лошо да се дабави и изискване за медицинско образование, пък може и още малко да се снижи заплащането ... та съвсем да влезем в приказката за триците и маймуните.

Мили лекари, не забравяйте, че сте получили образованието си безплатно, благодарение на данъците на данъкоплатците, а това са обикновените българи тези, които трябва да лекувате. Също така не забравяйте, че във всяка една нормална държава, за да получите съответното образование, вие или вашите родители трябва да заплатите стотици хиляди долари, тоест огромната част от вас никога нямаше да станете лекари. А в същото време от съответния ВУЗ щяха да ви отвърнат: Ами да имате, да сте по-богати, проблема си е ваш и на вашите родители, че сте лентяйствали, животът е борба за оцеляване!

за телефона на доверието 112 не може да се каже "има проблем", той целият е проблем. тъпи гъски задават предварително заучени въпроси без всякакво вникване в конкретната ситуация, а после препредават сигнала когато се сетят. Дано не спрат 150, 160 и 166, иначе лошо става!

Ами не. Не съм лекар, но съм бил потърпевш от лекарска накадърност, от лекарска алчност и немърливост и считам, че лекарите, които работят съвестно си заслужават парите. Лично аз се осигурявам в частен фонд за да гарантирам, че лекарите при които ходя ще получат достойно заплащане. На мен ми е неудобно да ида при някой лекар и да ме прегледа за 10 лева. Срамно е. За тези пари не мога да си сменя зимните гуми на колата.

"ден, година храни????" - типичен търговец... (нататък ще се само-цензурирам от благоприличие)

Не ме приравнявай с плюещите на общо основание. В частния сектор съм от 18 години и няма как да плюя лекар с частна практика, освен, ако не си гледа работата съвестно и компетентно. Решението е да се демонополизира здравното осигуряване. Тогава всеки ще си преценява дали да се осигурява, къде, как, колко и съответно как и къде и колко да се лекува.

Най-доброто изказване в последно време. Браво.

Опирал съм и едвам не ме затриха. Ако зависеше от мен доста биха влезнали в затвора!

Нещастник, как в цял свят може 112, а при нас не може... Там какви го вдигат? Аман от българска простотия. Като не работи добре системата 112 я оправете, а не ми обяснявайте да яхам колелото и направо при доктора за по-сигурно.

Господин "не мога да запомня три номера", когато е един телефон, той бива обслужван от оператор. В другия, бившият наш случай имаме три телефона, вдигани от специалист. Госпожица ретранслиращата полиглотка грам не разбира от медицина, полиция или пожари и може да изпрати един уплашен човек в "трета глуха". Ако Крадем без да Спрем имаше идея да създава работеща система, тя щеше да пита по-запознатите от нея, но нейната идея бе за "едни пари".

"три телефона, вдигани от специалист" ??? да- бе, да.. веднага повярвах

Да, всеки има право на мнение, но нека се подписва като потребител, а не като редактор. Защо мнението на редкатора трябва да се вижда пред всички останали с тая жълта лента? И въпросът не е дали ми харесва мнението или не, въпросът е принципен.

Към Пациентите: Не злобейте към лекарите, защото в момента се води политика на изолиране на тяхното съсловие от обществото, за да се пресекат всякакви опити за протести, каквито имаше преди около година. Насъсквайки ни едни срещу други, по стар милиционерски обичай, се пресича всякаква обществена подкрепа на техните искания. ГЕРБ си взеха поука от учителските протести и няма да допуснат това да се повтори с лекарите. От цялата конфронтация губим всички. Ние имаме нужда от лекарите и те имат също нужда от нас.

Недейте да плюете. Да сте учили и сега и вие да взимате. От първи клас до ден днешен аз непрекъснато уча под една или друга форма. Докато моите съученици се забавляваха и разпускаха аз учех. Всеки ден, вече повече от 25 години в свободното си време уча. Вложил съм несравнимо повече труд и усилия от всеки звезден футболист, който взима милионни хонорари. И съм постигнал отличен резултат - ЛЕКУВАМ. За труда си искам адекватно заплащане. Хората като мен, които са се трудили сериозно имат с какво да платят, а търтейте които цял живот са лентяйствали нямат. Ами да имат, проблема е техен, животът е борба за оцеляване.

Като искаш адекватно заплащане се махай в чужбина.

Правиш си частна клиника и си се заплащаш адекватно. На държавната заплата си на заплата плащана от залъка на пациантите ти.

Правиш си частна клиника или отиваш в чужбина. Ама като отидеш в чужбина, първо ще трябва да научиш всичко отново, ама по техните стандарти, след което като поработиш двайсетина години и се докажеш, може и да те огрее. Ти да не мислиш, че само лекарите учат, а? Ами техниката с която работят лекарите, да не се доставя, поддържа и произвежда от извънземните, които не учат, а? Разбрахте ли сега, само лекарите учели цял живот, горките, всички останали професии - пасат трева и лентяйстват. По нагло изказване от това на този "доктор" не бях чувал. Ебати самочувствието, ебати чудото!

всички не, но наистина има такива, които са доста по-леки.

Съгласен съм с вас.Но не сте само вие .Това важи за почти всички специалисти .Аз съм инженер ,и не 25 ,а много повече години се налага да уча ,иначе съм извън борда. Уважавам лекарите ,техният труд и смятам ,че сегашните мракобеснически времена на разделяй и владей,времена на омраза и озлобление ще отминат. Лекувайте си, и имайте милост към хората,защото съм виждал с каква надежда болният гледа лекаря. И само, една добронамерена забележка "Търтей " в мн.число е търтеи/те/.

Докторе, и като се махаш, да не забравиш да си платиш образованието, което си получил безплатно! Защото ако беше в друга държава, където трябваше да дадеш стотици хиляди долари за образование, никога нямаше да станеш лекар. А някой щеше да ти каже: Ами да имаш, проблема си е твой, животът е борба за оцеляване!

Към Докторите: Спрете да ни обвинявате, че не си плащаме. Ако не си плащахме, откъде щеше да се вземе този резерв на здравната каса от МИЛИАРД И ПОЛОВИНА лева, който парламентът гласува да бъде прехвърлен в държавния бюджет? Истината е, че ни крадат здравните осигуровки, вместо да плащат на вас, но вие съвсем първосигнално, като кучето на Павлов изливате цялата си омраза върху пациентите. Не се чудете, че ви отвръщат със същото. Но истината е,че нито вие, нито ние, пациентите имаме вина, а едни други хитреци, коит сега ни насъскват едни срещу други и стоят отстрани в сянката и цялто обществено внимание е насочено в конфликта, а не върху техните кражби.

питате откъде е натрупан милиард лева и не можете да си отговорите. Ами замислете се. С изключение на ДЕСЕТИНА клинични пътеки останалите са недофинансирани. За такива, като Вас, обяснявам какво значи това. 40% от стойността на пътеката би трябвало да плащат труда на лекаря, сестрите и санитарите. Пътеките обаче не покриват стойността на вложените средства за лечение ... и какво прави един добър финансист в случая - взема от заплатите и плаща за лекарства. Накрая на месеца идват от касата и глобяват за ВСИЧКО, дори ако сестрата е пръднала в отделението, а не в "посочените за това места". Държавата пък трябва да покрие разходите за нашите малко по-мургави съграждани, неплащащи осигуровки, за пенсионерите, малките деца, инвалидите и работещите в системата на МВР и МНО. Тя казва ние тия пари си ги държим на резерв и Вие си ги имате .... само дето не ги дават и после защо имало милиард "спестени". Да ама не спестени а за запълване на дупки в бюджета. И накрая каква излиза - лекарите поддържат държавата... а като протестират им пращат полиция.

..... и аз това казвам. От нас вземат повече, отколкото дават. И да увеличат още здравната вноска, парите пак няма да стигат до лекарите. Но това не значи, че "пациентите не си плащат".

Ей, пичове от Дир-а, що така бързичко сменихте заглавието? КО стана, да не обади някой от по- горе?

Е то тва не е новина за НАС. Новина е за управляващите, щото те са по слепи и от бухали. Като са качат в тоя парламент и не виждат по надалеко от носовете си.

editors

След това изказване на министъра може да се простим с останалите ни илюзии, че ще видим здравна реформа в мандата на ГЕРБ. Явно идеите на Константинов за промяна не надхвърлят заплащането за избор на екип. Не му прави чест да настройва обществото срещу лекарското съсловие, като внушава (както и премиерът Борисов преди), че изключенията са правило. Ако искаше да бъде добросъвестен, нека каже колко лекари в страната получават четирицифрени дневни възнаграждения и каква е заплатата на редовите лекари. А ако се окаже, че е не е толкова висока на фона на останалите специалисти? Тогава кому е нужно отклоняването на вниманието в грешна посока. Нима проблемите на здравеопазването се свеждат само до това колко вземат няколко професора у нас. И дори това да е проблемът: защо тогава министерството е допуснало системата да работи в интерес на няколко човека? Къде са мерките в подкрепа на развитието на младите лекари? Как министърът ще мотивира тези, които не не са изкушени от пари "на ръка", да останат да работят в България? И най-важното - какви са идеите на Константинов за промяна на заплащането на лекарите, така че то да отразява възможно най-пълно тяхната квалификация и резултати? Докато няма отговор на тези въпроси, всичко друго е елементарно заиграване със страховете на хората.

А защо редакторите на дир.бг взимат отношение по темата? И то в коментарите? Разбирам някаква отделна рубрика да има, но така... Че и с жълта лента отгоре да се вижда хубаво...?

Капка катран в тенекия с мед разваля вкуса. Колко са тия с четерицифрените сумички е ясно, а колко са укривателите на данъци върху такива суми, а те са милионни величини, е друг въпрос. Докато укриването на данъци не стане наказуемо със затвор според величината, така ще бъде.

След такъв постинг от редакторския екип на Дир-а става напълно ясно защо се цензурират кричичните постинги срещу БСП и разни там болшевишки мушмуроци. Като го чета, оставам с тягостното впечатление че това го е писал Азер Ммеликов, съветника на Станишко, активно подпомаган от доносника, агент Гоце. И малко нотки от Трактор. Или пък може би всички тези неща се пишат от другаря Кирил Добрев и млоадешкото БСП, пък се координират от Позитано 20

editors

Хайде пак да помислим.. Какво комунистическо или нередно има в мнението ми, че заплащането на лекарите трябва да зависи от резултатите и че не прави чест на министъра да настройва хората срещу съсловието, защото някои вземали 4-цифрени суми. (забележете - заради това, че вземат много, а не защото вземат много, тъй като злоупотребяват с държавни средства, което е съвършенно друг проблем) Аз бих казала, че доста по-крайно или, ако използвам вашата терминология - "комунистическо", е становището, което иска да ме лиши от право на мнение:) Може би предпочитате анонимните постове. Аз - не. Имам позиция и заставам зад нея с името си, намирам го за по-честно.

Ама няма проблеми, щом лекарите искат по-добро заплащане, да си плащат и образованието на адекватни цени! Защото иначе, цялата дискусия е бутафорна.

работата е там, че някой трябва да обясни на хората защо трябва да плащат допълнително в болниците. И особено много защо точно преди някои на пръв поглед нормални медицински процедури на пациента се "подсказва" да се "отблагодари". По този начин и в този контекст това се разбира от нормалните хора като изнудване, или както е по-модерната дума - рекет. Повечето хора вярват, че държавата трябва да ги пази от рекетьори, били те с бухалки или с бели престилки. Държавата нищо не прави по въпроса... и ето на - безразличието на лекарите взе да дава "плодове"

мъка, гусин министре, мъкааа! нека си ходят с пачки в джеба, ама поне да не ни убиват! а сигнали ще подаваме, а после ще легнем те да ни режат, каква чудесна идея! абе мъка!

Няма никакъв проблем един добър специалист да заработва 4-цифрени суми на ден. Но при няколко условия. Първо, получаваните суми да се разпределят пропорционално на приноса на хората в екипа. Нали се сещате че един перфектен кардио-хирург не би могъл да направи нищо без екипа си - от систента, до инженера по поддръжка на апаратурата. А без пост-оперативни грижи пациентът така или иначе ще умре. Втор, да си плаща данъците. Ама не само върху някакви измислени суми - да плаща върху всичко. Трето, да прави отчисления и за болницата - все пак той не работи на полето или в апартамента си. и т.н. и т.н. И всъщност, защо пак изкарваме лекарите най-важни. Те са много важен елемент от здравната система. Но все пак са само обслубващ персонал - като шофьори, мед. сестри, саснитари, екипи по поддръжка и т.н. А в здравната система трябва най-0важен да е пациента. И всичко да се прави за п-ациентите, а не за лекарите. И всъщност, защо лекарите да са по-важни от инженери, икономисти, юристи и т.н.

ами аз и да искам , повече не мога да дам - заплатата ми е толкова мизерна - 320лв. чисто - бих дала и 200лв ако ги имам , но не мисля, че и те ще подобрят НАШЕНСКИЯ манталитет , който е много гнусен!

Сега знаем,че той знае,но да знае,че се знае и те знаят,че той и ние знаем. На тях им е все едно,че той знае.

г-н Министре, посъветвайте тия алчни лекари с 4 цифрените суми на ден спечелени от избори на екипи, дарения и тем подобни методи, да преминат в частния сектор. КАК ТАКА ЩЕ РАБОТИШ В ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА, ЩЕ ИЗПОЛЗВАШ ДЪРЖАВНА АПАРАТУРА, КОНСУМАТИВИ ПЛАТЕНИ ОТ ПАЦИЕНТА И ОТ ДЪРЖАВАТА, НЯМА ДА ВЛАГАШ НИТО ЛЕВ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ ЗА НИЩО И ЩЕ ИСКАШ ДА ТИ СЕ ПЛАЩА ЗА ПРЕГЛЕДИТЕ И ОПЕРАЦИИТЕ ВСЕ ЕДНО СИ СПЕСИАЛИСТ НА ЧАСТНО, А ВСЪЩНОСТ РАБОТИШ В ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА!?!?!? Къде го има това в света!? Да вземат да си построят частни сгради (не да приватизират държавни такива, МОЛЯ), да изтеглят кредити, за да си купят апаратурата тия умници и да си сложат 4 цифрените ценоразписи на вратите пък тогава да видим, кой ще ги избира за екипи или дали няма да фалират големите специалисти тогава? Не съм съгласна да съм здравно осигурена, да търся помощ в държавна болница, а там да ме карат да им плащам като на частно. Да си построят частни болници като са такива специалисти, ама не могат. Могат само да се крият в държавните си кабинети и от там да изнудват пациентите. Гнусотия.

Едно добро мнение. Съгласна съм, само че това се отнася за всички т.н. Работодатели в България! Над 60% от тях живеят от държавни поръчки, от договори с касата и още и още... Комунистическите принципи не са забравени, само се използват за забогатяването на тарикатите!

КОЛКО СТЕ ПРАВИ,АЗ РАБОТЯ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР И НИКОЙ НИЩО НЕ МИ ДАВА,ВСИЧКО КОНСУМАТИВИ,НАЕМ И Т.Н. СИ Е ЗА МОЯ СМЕТКА АЗ САМО ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ.

Демагогия, демагогия,демагогия!!! Залива ни от всякъде. Министър председателя е на първо място, но и министрите му не остават назад. Бойко, Тотьо, Стефан, Вежди няма нужда да ги изброявам правителство на демагозите!!!

"Те обаче отказвали и няма статистика колко души умират на година от лошо обслужване в болниците." - Тревожно много за случаите.

Не може непрекъснато да плюете и обиждате здравните министри, още повече, че сам казвате, че този не го познавате! Всяка засягаща интересите на лекарите мярка се посреща на нож - с обидни квалификации и дезинформация. Всички лекари сте много велики и недооценени! Вече губите чуство за реалност! И наистина, крайно време е министърът на финансите да нареди - всички лекари, завършили в България по държавна поръчка при напущане на страната на границата да възстановяват сумата за обучение и специализация! И не само лекарите, а всички висшисти! Няма с нашите данъци да плащаме за някакви вечно недоволни измекяри!

Най - тъпото правителство в историята !!! Нека изгонят всички кадърни лекари в чужбина. Май трябва и ние да ги последваме. България умря - останха мутрите и циганите!

Не си прав : Мутра, милиционер... Мутра, милиционер...

е то разлика (освен, в облеклото) няма.

По времето на предишните правителства бяхме Швейцария и всичко ни беше наред - какво направиха тези ГЕРБ-аджии?! Долу!

Да. Глад. Спряха те и тебе да крадеш. Хубаво беше при мишока, нали?

ДЕЦА ДЕЦА ДОКАДЕ ГО ДОКАРААМЕ.ЕДНО ВРЕМЕ САМО ОТ ДАНЪКО НА ЗАПЛАТИТЕ СТИГАШЕ И ЗА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ,УЧИЛИЩА,МИЛИЦИЯ,ПОЖАРНА ЧЕ И ЗА ПЕНСИИ ОСТАВАА.СА СТАНАА МНОГО ЛАПАЧИТЕ...

Верно е Дедо Йоцо. И работеше за 180лв заплата. Това колко беше тогава? По курса на черно - около $60.

Мдам и с тия 180 лв. можех да отида до Варна със самолет да изкарам на златните пясъци 20 дни връщах се в София със самолет и ми оставаха 15 лв до аванс...... някакъв коментар всезнайко?

у дебелите книги на вождовете пише, че по пътя към светлото комунистическо бъдеще държавата трябва да се превърне в един голям капиталист - ще рече да експлоатира труда на работниците като им прибира оная заветна частица M', и да я разпределя за благото на обществото. И за да не личи, че някои мързелуват повече от други въпросната принадена стойност беше различна за различните хора, тъй щото на всички заплатите да са подравнени и всички да са доволни, че не са се минали. А всъщност държавата "минаваше" всички и разпределяше "по братски" парите. Сега разни хора се сърдят, че държавата не им отпуска "справедливи" заплати.

обарнете внимание!!! лекарите забответ четирицифрени суми на ден....а политиците открадват пецифрени на ден!!!

Пазарът сам казва каква е цената. Щом си тръгват 4 четирицифрена сума, значи толкова струва трудът им. Добрият хирург има огромна опашка от пациенти, които искат да се лекуват при него, а той физическо може да обслужи примерно 10% от желаещите. Така че вдига цените докато 90% се откажат. Като сложат таван на заплащането какво си мислите, че 100% от пацентите ще бъдат излекувани от най-добрия екип за без пари. Нищо подобно ще си чакат реда докато умрат. Бате Бойко нали се изрепчи с/у кардиолозете дето вземат по 10000. После му обясниха, че това са 5 човека на кръст в Бългрия и ако им намали заплатите, България остава без тях. Единственият начин да се регулират цените е да се увеличи предлагането на качествени здравни услуги. За целта трабва да се даде възможност на завършилите медицина да практукуват за достойно заплащане за да не бягат по чужбина или да стават търговски представители. Ако в България имаше 100 качествени кардиолози, заплатите им нямаше да са по 10000 лева, вервайте ми.

Недей бе, човеко! Плебса не обича такива приказки! Той иска денонощно и безплатно, а при доктора да минава с бутилка кола и кутия Черноморец! Ей сега ще от оплюят хубавичко!

който оцелее носи Черноморец там,но ако не оцелее му носят Черномореца на едно друго място. Последните заблажват по- често.

Защо не питаш дали си плащат данъка върху "заработената" сумичка ? И дали за укриване на данъци не се лежи в затвора ?

Кардиолозите с по 10 000 лева си плащат данъците, щото точно по фишовете ги надушиха. Лошто е, че не е организирана легална форма за всички лекари. Ами естествени, че щом ходи, диша, щом си плаща сметките за ток и е пратил децата на училище значи си е докарал от някъде. В здравната система циркулират достатъчно пари, но всички трябва да се изкарат на светло и както казвате да им се плащат данъците. Да се сложи таван на доплащането е стъпка в обратната посока. След като търсенето е по-голямо от предлагането, а има таван, разликата ще минава под масата.

Прав си, Икономисте! Но забравяш нещо много важно - тук става дума за лекари, които практикуват в ДЪРЖАВНИ или ОБЩИНСКИ болници, не в частни такива. Така е много изгодно за въпросните лекари - Отива на работа, не влага нито един лев за оборудване, консумативи, наеми, ДДС, помощен персонал и други подобни и в края на деня си тръгва с "подобаващо за труда му" възнаграждение. Това си е чиста КРАЖБА, а не заслужено възнаграждение.

Радвайте се че го правят в държаваните болници, щото иначе към сметката за операцията, ще си включат и всички разходи за поддръжката на частната болница и тогава сумите ще са колосални.

Финансовото състояние на пациента не е диагноза, това е изяснено още през 18-ти век. Освен да вземеш парите на един пациент, трябва да му отделиш достатъчно време и да го обслужиш качествено. И в момента много от пациентите си чакат реда докато умрат, а много от тези дето го дочакат, умират от лекарски грешки, независимо че са били съвестни и са искали да си платят. Ужасяващо и долно е определени лекари да се възползват от човешкия живот и от здравето на хората с цел финансови облаги. Мислиш ли, че един инженер не желае да си тръгва с 4 цифрена сума на ден, той с какво е по-различен от лекар - разликата е в това, че той не се възползва от живота и здравето на хората с финансова облага. Не може в една бананова република с бананова икономика, каквато е България, цените да са като в Германия, а доходите като в Бангладеш, просто не става. Това е и един от изворите на огромна част от проблемите в днешна България. Ти най-добре би трябвало да го знаеш това, уж икономист се пишеш.

Аз имам две висши образования и и никога не бих посмял да твърдя, че трудът ми струва повече от този на лекарите. Само измислените инженерчета от МЕИ може да се кахърите дето не вземате 4 цифрена сума на ден. Не може да си завършил второкласен ВУЗ в третокласна държава и да имаш претенции.

Аман от пазарни "специалисти"...пазарът сам казвал...ама пазар няма когато ти консумираш, а друг е длъжен да плаща на "продавача" (който естествено те "стимулира" да консумираш повече) Да не говорим, че това не са фризури за да знаеш от собствен опит кой е по-кадърния. А и никой не се "пазари" за живота си, така, че това е олигопол.

нещо ми мязаш на докторче!? аааа какво да правят тези 90% от хората които са се отказали заради високите цени - да умират ли бе? погледни къде живееш! аз съм със заплата 850 лева,жена която няма работа(не щото я мързи) и дете в детската градина,догодина е първи клас.ако този доктор не ме обслужи както трябва мен и семеиството ми защото се мисли за много по-грамотен за парите които получава и желае да си продам 18 годишния форд за да му платя ще има доста трудни дни за напред...

А аз пък съм "докторче" със 500 лв и такива като тебе ще ги доя и цедя както си знам.Ако не искаш да ми палтиш -мри.Взимаш повече пари от мен.какво си недоволен ?

Не умират, но не се лекуват при най-добрия специалист. Най-добрият специалист няма възможност да излекува 100% от желаещите, а само 10%. Същото е като синята зона. В центъра има по-малко места за паркиране от колкото желаещи. Не ми е приятно да плащам всеки път като паркирам, но като се замисля се радвам, че ми е предоставена възможността да паркирам с/у заплащане вместо въобще да няма възможност да паркирам, макар и напълно пезплатно. Същото ще стане и с добрите специалисти. Техния капациет е по-малко от желаещите, така че ще се получи хем е безплатно, хем не можеш да се вредиш. Келфайда. Прочетете втората част от поста ми. Трбва да инвестираме нови специалисти. Сегашните са на по 50-60 години, а младите хора завършили медицина не стават лекари. Там е единствения изход да се увеличи предлагането на качествени лекари.

Само да попитам ..... само лекарите ли имат право на достойно заплащане? Значи едно малоумно джи пи което пише само болнични и направления ще взима 4 цифрена сума на ден а учените в БАН ще се гърчат като червеи с 200 лв. заплата. Ебаси олигофренската държава.

На въпроса ти - и икономистите.

"достойно заплащане" е доста субективно понятие.

не е вярно,че не взимат много пари.работя в здравеопазването и знам по колко хиляди взимат с фалшиво издадени пътеки.Просто не може да си представите за какви заплати става дума

И този министър като всички останали. Да си плащаме, ама да знаем за какво, а не - щеш не щеш - плащаш, защото се касае за здравето ти или това на близките ти. Хубаво - нека увеличат здравните осигуровки като европейските страни, ами защо не се мисли за доходите ни?!? Който не може да даде тези 1000-2000 ... и повече лева или евро - какво прави? Сигурно чака катафалката! Тъжно - нали? А и ТЕЛК-овете за хора до 65 годишна възраст! Това не е ли дискриминация и подигавка с хората в трета възраст?!? Господин Министър - и ти вървиш по пътя към 65-те години и ти имаш близки в тази възраст - как са те със здравето и какви доходи получават? Ще искат хората да минават на ТЕЛК - макар и за тези 20-30 лв - все пак това им е хляба за цял месец!!!!! Правителството нека се замисли за стандарта на живот - пък тогава да ни налага какви ли не удръжки - пък българина знае къде и как да плаща макар и в мизерията.

Който не може да даде тези евро или лева се надява на лека смърт пийч,тъжно е ,да,но това е положението,или си мислиш че всички онкоболни в Германия примерно се лекуват безплатно?При 10к евра за лекарства месечно?Няма как с 400 лева доход,и,там 20тина лева здравна осигуровка да очакваш всичко да ти е 6

Моите здравни, както и на други хора, не са 20 лева, а са 70+! Във всяка една нормална държава, когато човек е инвалидизиран от болест, лечението се поема от държавата! Много ще е кофти, но някой ден ще те стигне и теб нещо, тогава и ти ще трябва да даваш 10,000 евро, не си мисли, че ти ще минеш между капките! Отсега си мисли за лека смърт, изроде!

До кога с това мислене, че някой друг трябва да ти мисли за доходите? Искаш само да лежиш и да се разписваш на фиша ли? Никой не те спира да изкарваш по 2-3-4 хиляди евро на месец. Никой. Само от тебе си зависи.

Ами щом си изкарват такива пари защо трябва да плащаме тогава здравни вноски. Да ги спрат тогава. Който се разболее отива и му казват колко ще му струва лечението и си плаща. Така сега плащаме два пъти. бая са нагли тия лекари. на всеки му е малка заплатата в България ама да търгуваш със здравето на хората не е човешко

Това, което плащаме са смешни пари. С/у тях се предоставя долнопробна услуга. Доплащането дава шанс да получим добра услуга. Щото иначе и пари да имаш не можеш да се оправиш. Да кажем махнат се ВИП стаите в болниците. Какво симислите, че всички ще са в единични стаи с климатик и телевизор. Нищо подобно, просто имаш, нямаш пари все ще си с 10 мангасара в стая.

Колко пари трябва да плащаме, за да не са смешни в нашата "процъфтяваща" икономическа страна, страна със "силна" икономика и с "висок" жизнен стандарт, г-н Икономист? Ама и ако след това положението е същото, на стената и хикс с какалашката. Точно както постъпиха в Румъния преди 22 години.

АЛО,ЩОМ РАБОТИТЕ В ДЪРЖАВНА ИЛИ ОБЩИНСКА БОЛНИЦА - НА ЗАПЛАТА! И НЕ НИ ПЛАШЕТЕ С ЧУЖБИНА, МОЛЯ. ТАМ ОТИВАТ НАЙ-ВЕЧЕ ТЕЗИ, КОИТО АЛЧНИ ЛЕКАРИ У НАС ПРОГОНВАТ ЗА ДА СИ НАМАЛЯТ КОНКУРЕНЦИЯТА. ЗА ЩАСТИЕ, БОЛШИНСТВОТО ЛЕКАРИ СА СЪВЕСТНИ И НА ТЯХ СЕ КРЕПИ ЗДРАЖЕОПАЗВАНВТО В СТРАНАТА.