Това съобщиха от пресцентъра на Петър Москов.

Срещу д-р Вуцов, който завежда Клиниката по кардиология в Университетската болница в Стара Загора, вече беше образувано досъдебното производство.

Освен от болницата, от здравното министерство са изискали и от Медицинския университет в София във възможно най-кратки срокове да се направи обстойна проверка на всички документи, свързани със специализациите на Вуцов, потвърди пред БНР проф. Алексей Алексеев - главен секретар и заме.-ректор на университета.

При полицейски разпит калиграфката на Медицинския университет е заявила, че почеркът във фалшифицираното свидетелство за кардиология не е нейният. Утре доктор Славка Йорданова – директор на Регионалната здравно-осигурителна каса в Стара Загора трябва да представи случая пред своите началници в НЗОК.

Назначени са технико-документни експертизи, които да докажат дали свидетелството по кардиология на лекаря е фалшифицирано от него или от друго лице, съобщи междувременно говорителят на Софийската районна прокуратура Стефан Милев.

И в двата случая обаче Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.

След като се разбра за измамата, Вуцов е излязъл в неплатен отпуск но е заявил в РЗОК намерение да продължи индивидуалната си практика като кардиолог.

В писмо от 19-и февруари тази година Медицинският университет в София уведомява директора на Университетската болница, че д-р Вуцов е изваден от списъка на инвазивните кардиолози в България, след като е установено, че представеното от него свидетелство за придобита специалност кардиология е фалшиво.

Това прави и сертификата му по инвазивна кардиология невалиден от правна гледна точка, коментира професор Алексей Алексеев - главен секретар и зам.-ректор на Медицинския университет.

След като близо 20 години д-р Вуцов работи като кардиолог, на 2 октомври 2014 година е поискал от Медицинския университет да му посочи условия, при които да се яви на изпит за придобиване на специалност кардиология. Досега отговорните институции не са поискали оригинала на свидетелството му по кардиология, а се задоволяват само с нотариално завереното копие, което може да е фалшифицирано впоследствие.

Университетската болница и РЗОК не са прекъснали договорните си отношения с лекаря след получената писмена справка от Медицинския университет, че няма придобити специалности по кардиология и инвазивна кардиология.