Сдружението в момента обмисля да обжалва целия списък с кредиторите на банката.

"Най-вероятно, пак със стара дата, са приложили новия Закон за кредитните институции, който нарежда Фонда за гарантиране на влоговете пред другите вложители", заяви по БНР Ахундова.

По думите ѝ начинът, по който "отшиват" хора от списъка на кредиторите, поради цесиите, означава, че сега има една цел - на първото раздаване на средства, което би трябвало да бъде на 22 юни догодина, Фондът да си получи 1 милиард, за които плачел премиерът, а останалите нямало да получат почти нищо, защото и в бъдеще не се очертава плащане на почти нищо.

"Това е целта, това гонят и това ще постигнат, абсолютно игнорирайки вложителите. За тях са една празна дума или някаква тежест, която игнорират", коментира Ахундова.

Тя предупреди още, че синдиците реално не събират вземанията на банката, което в допълнение с допуснатите цесии и прихващания, ще ощети вложителите допълнително.

Вера Ахундова пресметна, че над 100 милиона за една година "ще се изпарят" заради огромните суми, които синдиците харчат за юристи - до 10 000 лв. на час, както и заради над 120-те човека назначени от квесторите, които по думите ѝ са със заплати между 5000 и 12 000 лв.

"И от всичките загубени, ограбени пари – 6 милиарда и 200 милиона, по-малко от 2 милиарда ще се раздават, а това не е дори 30% от сумата на хората", заяви съпредседателят на сдружение "Ние, гражданите".

14-дневен срок за обжалване

След като бъде оповестен списъкът, ще започне да тече 14-дневен срок на обжалване на решението на синдиците. При подадена жалба те ще имат 7-дневен срок за отговор. Ако кредиторът не е удовлетворен и от него, може да го обжалва пред съда.

В списъка ще са имената на всички с признати вземания от КТБ. Това може да са или собственици на средства над гарантираните 196 000 лева, или хора, чиито заплати за били запорирани в банката.

Приетите вземания в списъка, предоставени за публикуване в Търговския регистър, са подредени по ред на удовлетворяване, а в рамките на реда – по азбучен ред.