Мильовски е обвинен в злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговското дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

През 2013 г. МО е обявило обществена поръчка за доставка на десантни парашути, в която са участвали дружествата „Ломини“ ООД и  "Параплекс-Брюгеман“.

От септември 2013 г. до януари 2014 г. подполковник Мильовски, като началник на отдел "Специални сили" във военно формирование 22450-София, е злоупотребил със служебното си положение, подбуден от Стоян Стоянов - управител на „Ломини“.

Според прокуратурата, висшият военен е събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедурата за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоянов. Освен това подполковник Мильовски е склонявал член на комисията да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите.

Военният докладвал пред зам.-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за обществената поръчка ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от дружеството не съответстват на изискванията на специалните сили.

По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка от "Военна полиция" срещу "Параплекс-Брюгеман" и дружеството да бъде отстранено от участие в процедурата, като поръчката бъде възложена на "Ломини" ООД.

Така за Министерство на отбраната са щели да произлязат тежки вредни последици в размер на 1 400 000 лв., като сумата е разликата между цените, предлагани от двете компании, уточняват от държавното обвинение.

Управителят на „Ломини“ Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил подполковник Владимир Мильовски да извърши корупционното престъпление.

Общественоопасните последици на деянието не са настъпили, тъй като склоняваният член на комисията е отказал да заяви, че парашутите на "Параплекс-Брюгеман" са некачествени.

Предстои Военен съд-София да насрочи дата за разглеждане на делото.

6 г. затвор за военен, присвоил близо 92 000 лв.

На 6 ноември Сливенският военен съд призна за виновни бившия директор на ТД "Социални дейности" на МО във Варна Димитър Илиев и Милен Ангелов за присвояване на 91 617 лв., собственост на Министерство на отбраната.

За улесняване на престъплението двамата извършили и документни престъпления.

На Димитър Илиев е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим, както и конфискация на част от имуществото му – една втора идеална част от апартамент в “Св.св. Константин и Елена".

На Милен Ангелов наказанието е лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Двамата са лишени от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково – материални средства за срок от шест години.