Кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) бе блъснат на пешеходна пътека в София на 9 декември и бе приет в "Пирогов" с травми и комоцио. МВР обяви, че засега няма данни за умисъл, но издирва шофьора, който изчезна от мястото.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира днес, че автомобилът, с който съдията е откаран в болницата, е бил взет под наем, предаде „Фокус“.

„Въпрос на време е да бъде назначена комплексна експертиза на колата, с която руският гражданин е закарал Панов до лечебното заведение. Непосредствено същата вечер автомобилът е оставен в конкретна автокъща, тъй като е взет на лизинг. Да изчакаме съответната експертиза преди да даваме по-подробни данни", каза Лазаров.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая.

По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев коментира пред bTV, че има много обстоятелства, свързани с изчезването на Петков Сертов и "случайния" инцидент с Панов.

Според Янев е странно да се твърди, че няма свидетел, а руски гражданин да го е откарал в "Пирогов".

"Случайно ли е, че Панов е настанен в стая с пребития съдебен помощник, който, щом идва в съзнание, разказва как са го пребили с чукове до смърт? В момента, в който започва да мисли, Панов казва, че нищо не си спомня от пътния инцидент. Панов беше кандидат с огромен шанс да бъде избран за председател на ВКС, съдия №1. Той имаше подкрепата на главния прокурор, мнозинството във ВСС, но се отказва след инцидента. Човекът се отказва, защото е уплашен",
добави лидерът на РЗС.

След като вчера Панов оттегли кандидатурата си за председател на ВКС, днес представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова коментира пред БНР, че се надява той да преосмисли решението си. По думите й в противен случай другият кандидат - Павлина Панова, сама трябва да реши дали да продължи.

"Инцидентът е изключително притеснителен. Надявам се сега Панов да осмисли позицията си. Това беше и смисълът на вчерашното ни решение да спрем тази процедура. Всички юристи са на ясно, че няма никаква законова пречка процедурата да продължи и само с един участник, но ако се прочете внимателно доклада на ЕК от наалото на годината, те искат в тази процедура да има една състезателност", добави Найденова.