Това каза пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА.
Той поясни, че Софийската градска прокуратура е компетентна да образува досъдебно производство, но преди това трябва да постъпи официална информация чрез дипломатическото ни представителство в Бразилия.

"Ще трябва да се образува съответното съдебно производство, разбира се, тъй като извършителят е български гражданин. Но на този етап специално потвърждение на това, което медиите изнесоха, все още няма”, каза Борис Велчев.

На въпрос  дали България има правни отношения с Бразилия главният прокурор каза, че трябва да провери, за да каже дали имаме договор за правна помощ. „И да нямаме, при условията на взаимност всичко е възможно”, допълни той, цитиран от "Фокус".

Говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева също заяви, че няма промяна от информацията, с която ведомството разполага от вчера, а именно, че Гълъбин Боевски е задържан, предаде БТА. Тя допълни, че в МВнР все още няма официално потвърждение от бразилските власти за причините за неговото задържане и евентуалния характер на обвинение към него, ако такова бъде повдигнато.

Весела Чернева отбеляза, че МВР по линия на двустранното сътрудничество е поискало повече информация от своите бразилски колеги. "Нашата работа оттук нататък е, след като се повдигне обвинение, да осигурим консулска защита на българския гражданин, както правим това за всички български граждани", посочи говорителят на външното министерство.

Олимпийският ни шампион Гълъбин Боевски, който на 19 декември ще навърши 37 години, бе арестуван в понеделник следобяд на летище "Гуарульос" в Сао Паоло с пакети кокаин, скрити в багажа. По думите на началника на полицията на летището Владимир Пасини количеството на премерената дрога е около 5 кг. Боевски е пътувал с дъщеря си Сара за Мадрид. Той е арестуван и ще бъде съден по бразилските закони, които предвиждат до 15 години затвор.
Дъщеря му не е била задържана.
По-късно от Бразилската федерална полиция официално уведомиха българското посолство, че Гълъбин Боевски е задържан с 9 килограма кокаин, съобщиха от МВнР.

По неофициална информация на Дарик радио в задържането на Боевски е участвала и американската агенция за борба с наркотиците - ДЕА.

Бившият треньор на националния отбор по вдигане на тежести и двукратен олимпийски шампион Нораир Нурикян заяви по БНТ, че е шокиран от новината за ареста на Боевски и вярва, че е станала грешка.
"Познавам го добре, сериозно момче. Той много обича дъщеря си, не вярвам, че би й причинил такова нещо", допълни Нурикян.