Ползването на част от отпуск в размер не повече от 10 работни дни ще може да се отложи за следващата календарна година. Отлагане на още 10 дни ще се разрешава по производствени причини.

Неизползваният отпуск за 2010 г. ще може да се ползва до 31 декември 2012 г., прие още парламентът, съобщи БТА.

Паралелно депутатите обсъдиха, а мнозинството отхвърли предложените от Михаил Миков, Драгомир Стойнев и Емилия Масларова от левицата, изменения в Кодекса на труда. Те предлагаха да се дава възможност на работодателя, поради важни производствени причини, да отложи за следващата година ползването на отпуска, но не повече от половината от полагаемите се за почивка дни.
Според левицата логично и аргументирано е ползването на платения годишен отпуск за 2010 г. да се прехвърли към натрупания до края на 2009 г. отпуск с опция за безсрочно ползване.

До 31 декември работодателят се задължава да утвърди график за ползването на годишния отпуск за следващата година, след консултации с представителите на синдикатите и на служителите, прие още мнозинството.
Изключение ще се прави за настоящата година, за която се предлага графикът да бъде готов до 31 март 2011 г.

За да се гарантира навременното ползване на отпуска в случай на бездействие на служителя, се урежда правото на работодателя да предостави едностранно отпуск, без да е необходимо да изчаква да изтекат 5 работни дни след определената в графика начална дата за ползване.

За нас по-разумно е частта от отпуска, която може да се отлага, да не е конкретно число, защото така определени лица могат да бъдат изцяло лишени от това си право, каза Михаил Миков.

На страната на БСП застана и Хасан Адемов от ДПС. Според него неползваният за 2010 г. отпуск трябва да се ползва като този до 2009 г., т.е. безсрочно, когато работникът и служителят пожелаят. Той посочи, че отпускът от 2010 г. не може да бъде подвластен на давността.

Зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика и една от вносителите за законопроекта на ГЕРБ Светлана Ангелова обаче обясни, че с текста, който предлагат, не се отнемат права, а се дава възможност неизползваният отпуск за 2010 г. да се ползва до края на 2012 г. По думите й двугодишната давност тече от края на 2010 г. до края на 2012 г. Ангелова отбеляза, че Конституционният съд е оставил двугодишния срок за ползване на отпуските и никъде в решението не е посочено, че тази давност започва да тече от 2011 г.