Да се увеличават пенсиите и заплатите не е нито лява, нито дясна политика. Това е човешка политика. Това е политика, която намалява неравенството, доближава ни до европейските държави и ни отдалечава от латиноамериканския модел от времето на ГЕРБ, при който малко хора стават много богати, а останалите тънат в бедност или емигрират. Това казва Асен Василев за политиката по доходите, която защитава с всеки бюджет вече 3 г.

Ако направим сравнение на ръста на заплатите и пенсиите за 12 г. управление на ГЕРБ от 2009 до 2021 г., с тези от 2021 до 2023 г. става пределно ясно, че доходите за последните 3 г. са се увеличили толкова, колкото за 12-те години управление на ГЕРБ.

Какво става с доходите на 2 милиона пенсионери - през 2009 г. средната пенсия е била 288 лв. До 2020 г. се е качила с "цели" 94 лв. до 382 лв. - за 10 години даже няма по 10 лв. увеличение на година. През 2023 г. средната пенсия става 788 лв. Тоест, увеличила се е повече от двойно - с 406 лв., а през 2024 г. се очаква да нарасне с още 95 лв. до 883 лв.

Обновената управленска програма на "Продължаваме Промяната - Демократична България" показва как развитието на България може да продължи по пътя, очертан от двете редовни правителства на коалицията. За нейното реализиране е нужно огромното мнозинство за нормална европейска България да излезе да гласува на 9 юни.

Още по-високи пенсии

Утвърждаване на европейския икономически модел, при който спират кражбите от бюджета, доходите растат, а неравенството намалява. Това означава разпределяне на данъците към по-голямата част от населението под формата на заплати, пенсии, средства за образование, здравеопазване и публична инфраструктура - прозрачно и предвидимо. Пенсиите ще са по-високи от ръста на инфлацията и заплатите.

Снимка: ПП- ДБ

Съвременно и достъпно здравеопазване

Програмата на ПП-ДБ акцентира върху силната подкрепа за хората, страдащи от най-масовите заболявания в страната. Тя включва намаляване на преките доплащания от пациентите за болнично лечение, лекарства и медицински изделия, а изборът на екип да не е задължителен.

ПП-ДБ вече намалиха доплащането на 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, а 56 от тях вече са напълно безплатни и така помогнаха на над 600 000 души в цяла България.

Предвижда се осигуряване на възможност за безплатни лекарства и за диабет, сърдечно съдови заболявания (вкл. комбинирани лекарства), неврологични и респираторни болести, както и неколкократно намаление на доплащанията за медицински изделия и консумативи чрез финансирането им през клиничните пътеки. Така няма повече да плащаме доживот данък здраве на аптеките.

В България липсват над 17 000 медицински сестри, а всяка година губим по още 1000, които отиват да работят в Европа или се пенсионират. Причината е ясна - ниските заплати, които болниците плащат. Тази трагична тенденция се отразява много зле на качеството на здравеопазването. Целта на ПП-ДБ е минималните им заплати да станат най-малко 80% от Средната за страната, а стартовата заплата за млад лекар да е равна на средната за страната.

Развитие на регионите и условия за по-добър живот във всяко кътче на България

ПП-ДБ показаха и че парите за общински проекти може да се разпределят прозрачно - така че средствата да достигат до най-много хора, независимо от цвета на кмета. Тази политика ще продължи. Ще продължи и осигуряването на стимули от НЗОК за откриване на аптеки в труднодостъпни и отдалечени райони на страната, за да имат всички българи лесен достъп до аптека.

Предвижда се и подкрепа за туризма като стратегически сектор за развитие на регионите. Заложено е и подобряване на свързаността и инфраструктурата, включително и за възстановяване на българските железници - без кражби с чували и чанти, с прозрачност и ефективност при всички обществени поръчки.

Качествено образование и развитие на българската култура

ПП-ДБ ще повишат качеството в училищното образование с бонуси за училищата, които отчитат най-добри резултати и осигуряват най-голям напредък на учениците и за университетите, които влязат в топ 500 и в топ 1000 на висшите училища в световните класации. Предвижда се и подпомагане на работата на българските училища в чужбина.

Акцент е поставен и върху осигуряването на равен достъп до култура на всички българи чрез подкрепа за създаването на качествени културни продукти и събития в цялата страна и възвръщане на ролята на читалищата като уникални средища за културни и образователни мероприятия.

Сигурна и достъпна енергия за домакинствата

Ще се доразвие и подходът за справяне с енергийната бедност - с оценка на положението и целево подпомагане на засегнатите домакинства.

От ПП-ДБ са категорични, че програмата може да се реализира само ако бъдат гарантирани справедливи, прозрачни и стабилни държавни финанси. Предвижда се целенасочена политика за запазване на дефицит до 3%, както и за присъединяване към еврозоната в кратки срокове, чрез активни и последователни действия. Акцент е поставен и върху въвеждане на механизми за увеличаване нивото на собствените приходи на общините и за повишаване на финансова независимост на населените места.

Призивът на обединението е: "Гласувайте с номер 14 на 9 юни. България има мнозинство за нормална европейска държава."

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!