Идеята предложи депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов, цитиран от Дарик радио. Според него, изискването за психотест ще намали кандидатите за изборни длъжности и то трябва да бъде записано в Изборния кодекс, който предстои да бъде изработен през есента.

Идеята ми е не само кандидатите за народни представители да минат през психотест, но и всички, които участват в местното управление и в местната изпълнителна и законодателна власт, каза Караниколов.

Според него, хората, които влизат в управлението на държавата или общината, са подложени на стрес, напрежение, натиск. Ако те са с лабилна психика, рано или късно ще се подадат и ще бъдат неадекватни при взимането на важни управленски решения, мотивира се Караниколов.
На такъв психотест се подлагат кандидатите за шофьори, за ловци, за оръжие, които искат да закупят собствено оръжие, добави той.

"Това не е нещо нетрадиционно, не е нещо необичайно. Психотест минават много от държавните служители. Най-вероятно доста хора биха се отказали или не биха го издържали. И сега наблюдаваме сцени, които не отговарят на работата, която се очаква от нас. Свидетели сме на недостойни сцени в Народното събрание", коментира още депутатът.

Колежката му от ГЕРБ Искра Фидосова, която е председател на Временната комисия за изработване на Избирателен кодекс, лаконично коментира, че "всички теми, които се предлагат, ги обсъждаме".