"Трябва да събудим обществената нетърпимост към неспазване на правилата. Не изключвам практиките в Европа – да се кара с придружител през нощта, да има нула толерантност към алкохола", заяви секретарят на Комисията по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерски съвет Алекси Кесяков по bTV.

По думите му сред младежта съществува една идея, че "това за мен не се отнася”. Митът "аз съм най-добрият шофьор” съществува сред много, допълни Кесяков.

Според него европейските практики са различни, но целта им не е те да наказват, а да се насочи вниманието към това, че младите шофьори са по-неопитни.
"В момента има известно подценяване на случващото се. В много населени места има търпимост към подобно поведение от млади хора", заяви още Алекси Кесяков.

"В закона трябва да се впише и ясно да се различи нов от млад водач. Шофьор на 25-26 години вече има друго съзнание. Говорим за поколение, за което, да кажем, училището мина леко и безотговорно, в къщи им се позволяват всякакви безобразия… За съжаление тези трагични събития (катастрофата в Симеоновград, при която загинаха 6-ма младежи - б.р.) показват, че младото поколение не е готово да поеме отговорност на пътя", коментира Анастас Тодоров - заместник-изпълнителен директор на "Автомобилна администрация”.
Той също заяви, че за младите шофьори трябва да има по-сериозни ограничения.

"Към днешна дата трябва да има един по-тежък разпис за по-младия водач в рамките на година да кара само в градски условия, само с придружител, алкохолната граница на придружителя да е в норма. Това е европейска практика", обясни Тодоров.

Директорът на Охранителна полиция, който ръководи КАТ - комисар Алекси Стратиев, пък заяви, че не всичко се решава със санкции.
"В населено място се кара с 50 км, а този младеж е карала със 160 км/ч. (шофьорът, убил 6-ма в Симеоновград - б.р.) Мислите ли, че всичко трябва да се решава със санкции? Въпросът е тази нация кога ще стане нация. Законът не може да разреши всичко, ако хората не осъзнаят, че имат отговорност", заяви той.

По-късно на извънредно заседание Общинският съвет в Симеоновград взе решение да подпомогне с по 1000 лева семействата на шестимата младежи, които загинаха около полунощ на 24 април в града, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Симеонов, цитиран от БТА. Общината поема и разходите по погребението на загиналите, добави Симеонов. По 500 лева помощ ще получат двамата ранени при инцидента ученици, които са настанени в болницата в Харманли.

Последна актуализация в 16.32 ч.