Това обяви самият той на извънредна пресконференция в Кърджали, часове преди Централният съвет на партията да се събере в София, за да обсъди отстраняването му.

До този момент Местан не беше коментирал скандала, който се разрази, след като почетният председател осъди декларацията му в подкрепа на Турция след свалянето на руския боен самолет. "Това беше гаф, г-н Местан. А ако пламне пожар", е заявил Доган пред елита на партията на новогодишно парти, стана ясно от публикуваното в сайта на ДПС слово. 

Днес обаче Местан проговори и заяви, че няма сам да подаде оставка и никой не му я е искал, предаде БНТ.

"19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя. Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза лидерът на партията, който днес има рожден ден и става на 55 години, цитиран от местния сайт 24rodopi.com.

На журналистическия въпрос какъв е подаръкът, той отговори:

Свободата, Санчо, е велико нещо!".

Местан опонира индиректно на Доган, като заяви, че не вижда сериозни аргументи за това, че декларацията за Турция е грешка, защото това е била нормалната позиция за партия, която подкрепя евроатлантическата ориентация на България. Той изтъкна, че декларацията е писана колективно в парламентарната група.

"Ясната и силна критика на Доган има нужда от обсъждане в местните структури и дълбок дебат в ЦС на ДПС. Ако настроенията са в полза на критиките, това би било липса на доверие. Не сме нито проруска, нито пета или шеста колона на Турция, но България и ДПС не могат да търсят баланс като неутрални между Русия и НАТО", категоричен бе Местн, цитиран от БТА.

По думите му през последните години ДПС е успяла да разбие митологемата, че е олигархична партия и "още по-страшната" - че представлява руските интереси.

На въпрос дали би си дал оставката като лидер на ДПС Местан отговори, че е редно това да стане по съответния уставен ред, а един такъв акт от негова страна би означавал, че приема политическата оценка за огласената от него декларация.

Така той потвърди, че няма да участва в заседанието на Централния съвет на партията в София, което бе насрочено за 13,30 часа. Той се провежда в така наречените Сараи на Доган в Бояна, където по обяд започнаха да идват депутати от ДПС - Делян Пеевски, Филиз Хюсменова, Тунчер Кърджалиев, Светослав Анастасов, Камен Костадинов и други, предаде Нова телевизия.

Вижте снимки >>

По думите на Местан заседанието е нелегитимно.

"Не съм човек, който се крие зад формалностите на устава, но всяко едно заседание на ЦС на ДПС се свиква от председателя, а такова аз не съм свиквал", подчерта той, цитиран от БТА.

В разговори снощи и тази сутрин със заместника си Рушен Риза разбрал, че в Бояна ще има заседание на парламентарната група и ЦС на ДПС. След като не получил отговор от Риза, разбрал, че няма да бъде допуснат до него.

Очаква се, че на заседанието да бъде обсъдена оставката му. Възможно е да бъде избран временен председател до националната конференция на партията, която ще се проведе през пролетта. Спрягат се няколко имена - на заместниците на Местан в партията - Филиз Хюсменова, Алиосман Имамов и Рушен Риза, и на заместниците му в парламентарната група - Тунчер Кърджалиев и Ферихан Ахмедова, съобщи "Дневник".

В 10.30 часа днес Местан се появи в клуба на областната организация на ДПС в Кърджали с четирима депутати от партията - Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов. Те се водят от така наречената "квота на Ердоган". Това стана повод да се говори за разцепление в ДПС. На въпрос от медиите по-късно дали това ще се случи обаче Местан отговори:

"Аз винаги ще работя за идеите на ДПС".

По повод неофициална информация, че снощи е бил в резиденцията на турския посланик в София, който преди два дни пусна в Twitter снимки как му подарява подарък за рождения ден, Местан заяви:

"Изписа се и се изговори какво ли не за мое присъствие в дипломатическа мисия, но вчера бях в София, снощи в Пловдив. През следващите дни ще участвам във възпоменателните митинги за годишнината от Възродителния процес".

Той уточни, че предстоящото участие на турския външен министър на митинга в Могиляне, Кирковско, не е организирано от него, а от местната общинска структура на ДПС.  

Депутати от ДПС: Единни сме, Местан да прочете устава

Междувременно депутати, които влязоха на заседанието на ДПС, коментираха думите на Лютви Местан. 

Запитан как ще коментира думите му, че този съвет е нелегитимен, Джейхан Ибрямов го посъветва първо да прочете устава на партията. И обясни, че Централният съвет, освен от председателя, може да се свиква и от 1/3 от членовете на партията.

"ДПС е по-единно от всякога", подчерта Ибрямов.

Тунчер Кърджалиев пък коментира факта, че Местан даде пресконференция в присъствието на няколко депутати. Според него това е смущаващо, но само толкова. Запитан дали той ще е новият лидер на ДПС, Кърджалиев отговори:

"Не, разбира се".

На въпрос защо се свиква извънредно заседание точно в този момент, колегата им Рамадан Аталай отговори:

"То всичко, което се случва на Коледа, е извънредно. Но нали знаете - на Коледа стават и чудеса".

Към 15 ч. заседанието приключи, но депутатите отказаха коментар. Очаква се официално изявление на ДПС.