Само ден след появилата се информация, на партийния сайт беше качено "словото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на Новата година". 

То започва с думите, че по традиция политическият елит на партията се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да "проспектира следващата".  

"За първи път съм притеснен, въпреки че по природа съм оптимист.Тревожно е, че ЕС и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят“ от евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд.", казва Доган. 

По думите му сме съучастници в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Той изразява дълбоко съмнение, че, поне в някои отношения, дали ще има изобщо ЕС.

"Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят", съветва съпартийците си Доган.

Той допълва, че след като дълбоките пластове на геополитиката се разместват, в ДПС не трябва да си затварят очите за необходимата реформа на партията. Според него светът не върви на добре и гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

"В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам", заявява още Сокола и призовава партията да бъде "колективно тяло", защото неговата "пулсация е феномен" и "ако не се култивира, някой ще го овладее". 

Той допълва, че българският политически елит се е научил да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва "да ни приспива". Почетният председател казва още, че желанието му е с политиката да се занимават хора, които разбират от това. И дава пример с това, че харесва музиката, но не е компетентен да я оценява.

"В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави", казва още Доган.

По думите му можем да се превърнем в жертва, в пушечно месо при потенциален конфликт между Русия и Турция. Тук именно той критикува лидера на партията за декларацията му пред парламента в защита на Турция след свалянето на руския боен самолет. 

"За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар, какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа? Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС", продължава остро Доган.

По думите му всяка концепция, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява. Той изтъква, че Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства и при една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона.

"Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката! Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г. Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса", завършва словото на Ахмед Доган.

Лютви Местан още не е коментирал, но вече се говори за неговата оставка.