Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов, предаде БТА.

Предложението дойде няколко часа, след като лично премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да бъдат създадени три комисии, които да изяснат случая със самоубийството на заподозрения за убийството на Мирослава от Перник, полицейското насилие срещу семейство Начкови от Мировяне и разследването срещу общинския съветник от ДПС Иса Бесоолу. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обвини депутата от ДСП Лютви Местан, че е оказвал натиск върху правоохранителната и правораздавателната система в полза на Бесоолу.

ГЕРБ предлага срокът на работа на комисията да бъде 14 дни и тя бъде съставена на квотен принцип, като председателят й да бъде от тяхната парламентарна група. Очаква се проекторешението да бъде гласувано още следващата седмица в пленарната зала. 
"Трябва да има комисия, в която обективно да се разгледат и представят всички факти, известни по трите случая, да се направи изслушване на длъжностните лица, професионалния състав на МВР, на всички служби, работили по случаите", коментира и Искра Фидосова от ГЕРБ.

Депутати от опозицията също внесоха предложение за временна анкетна комисия, "която да установи действията на правоохранителните органи по разкриване и разследване на убийството на Мирослава Николова от Перник". Под искането са се подписали 57 народни представители от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и един независим депутат.
От опозицията настояват анкетната комисия да се състои от десет народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Предложението е срокът на работа на анкетната комисия да бъде два месеца.

Вчера от БСП настояха комисията да не бъде оглавявана от депутат от управляващата партия. Днес пък социалистите добавиха, че такава комисия не може да работи, докато вътрешният министър е на поста си. Заради това те поставиха ултиматум - или Цветанов подава оставка, или ще поискат отново вот на недоверие към сектора "Сигурност".

"Смятаме, че опозицията се опитва да внуши на българското общество, че има постоянно насилие в МВР, което не е така", заяви Фидосова. Според нея докладът на комисията ще покаже какви грешки са допуснати, ако има такива, и те ще могат да се анализират, за да се вземат мерки да не се се случват отново. "Нека да видим и каква е връзката между организираната престъпност и политиците, какво е влиянието, което оказват или са оказвали определени политици, върху хода на различни дела и процеси", отбеляза още депутатката

Тя беше категорична, че няма да се скрие нищо и целта на ГЕРБ е именно да има публичност и прозрачност. По думите й не трябва да продължават спекулациите и да се търсят политически дивиденти от определени партии.

Фидосова беше категорична, че ГЕРБ стои зад вътрешния министър и няма причина той да бъде отстранен.

По-рано днес Бойко Борисов за пореден път разкритикува МВР за последните операции и дори заяви, че е трябвало Цветанов да "вземе главите" на големи началници, а отговорност да понесе и главният секретар Калин Георгиев.