Помним историята и градим общото бъдеще - 448 милиона европейски граждани днес споделяме общите ценности човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, права на човека. Това се казва в позиция на Министерския съвет, поместена на неговата фейсбук страница. 

На 9 май честваме Деня на Европа - посветен на мира и единството в Европа. На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман произнася своята декларация за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която по-късно се превръща в Европейския съюз. 9 май е и първият ден на мира след края на Втората световна война през 1945 г., отбелязва Министерският съвет.

"Като член на европейското семейство, България последователно и неотклонно допринася Европейският съюз да се развива като най-доброто място за живеене в света!"

В заключение Министерският съвет изтъква, че "днес, в контекста на войната в Украйна, е ключово да продължим да бъдем единни и още по-категорични за възстановяването на мира в Европа".