Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, отчитайки резултатите от работата си през първите 100 дни на кабинета, предаде БТА.

По думите й, нарушението при случая с вятърния парк в зона "Калиакра" е на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища.

Решението й е самостоятелно и в противоречие с политиката на министерството, като по-късно тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова издава заповед за отмяната на решението на РИОСВ.

Инвеститорът обаче обжалва пред съда, като административният съд не зачита заповедта на министъра на околната среда и приема решението на РИОСВ, обясни министър Михайлова.

Според Михайлова, това е случай, за който няма прецедент

Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", зад която стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, според справката на някои медии.

От огромното количество вятърни перки, предвидени и разрешени за строителство в целия район - 1800, вече са вдигнати над 200, съобщи БНР. Допустимият брой, който не би застрашил флората и фауната в защитените зони в Калиакра, е между 300 и 350.
В момента властите се опитват да предотвратят появата на поне част от останалите перки, за които са издадени разрешения.

Като компенсаторна мярка за всичко вече построено в зона "Калиакра" ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк.

Поела съм ангажимент пред еврокомисаря по околна среда Янез Поточник да издам заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона "Било", посочи още екоминистърът.

Другите рискови наказателни процедури срещу България са свързани с опазване на биоразнообразието, три – на въздуха, две – на отпадъците, по една - за непълно въведени европейски изисквания, свързани с води, генно-модифицирани организми и климата, и една - за невъведена директива в областта на климата.