Кери направи изявлението на пресконференция след среща с японския си колега Фумио Кишида.

Северна Корея заплаши в петък Япония с ядрен удар след решението й да разположи противоракетни комплекси Пейтриът в столицата и околностите й за разрушаване на севернокорейските ракети, застрашаващи територията й, както и ескадрени миноносци, оборудвани с радарни системи "Иджис" и средства за прехващане в Японско море.

След разговора с Кери японският външен министър заяви, че Япония и САЩ няма да позволят на Северна Корея да притежава ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Двамата дипломати в същото време изразиха готовността на страните си да започнат нови преговори с Пхенян, ако изолираната комунистическа държава започне да се придържа към предишни споразумения за ядрената й програма.

Джон Кери подчерта, че пред севернокорейския лидер има много ясен път за действие и ако поеме по него, ще намери в лицето на САЩ и Япония "отзивчиви партньори".

Държавният секретар на САЩ заяви, че Вашингтон е против насилствени действия от страна на Китай за завземане на територии под японски контрол в Източнокитайско море. Кери подчерта в същото време, че САЩ не взимат страна в спора за островите.

Силните му думи на подкрепа за Япония бяха отправени само ден след като той обеща ново равнище на сътрудничество между САЩ и Китай по редица проблеми, включително по севернокорейската ядрена програма, посочва АП. Визитата на държавния секретар на САЩ в Япония - последен етап в обиколката му в Европа, Близкия изток и Азия, ще продължи и утре, когато той ще има среща с премиера Шиндзо Абе.