След излизането си от ареста, бившият съветник в ДАНС даде интервю във в. "Галерия", в което заяви, че по времето, когато Цветанов бе формален лидер на ГЕРБ, неведнъж се е възползвал от съдействието му за финансиране на партията през "чисти“ фирми. Имало парични преводи към ГЕРБ за различни суми. За всички извършени преводи, Петров разполагал със съответните документи.

Днес Цветанов заяви, че напротив - имало опити от страна на Алексей Петров да лансира Атанас Семов от РЗС, зам.-председателя на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и бивш член на Надзорния съвет на НОИ Теодор Дечев и други за членове на ГЕРБ, но те не били допуснати още в самото начало, когато се структурирала партията, предаде БТА.
Този човек може да е имал в неговото въображение да вкара хора в ГЕРБ, но ние не ги допуснахме, защото знаехме кой кой е. Предлагаше се по някакъв начин като голям експерт бившият шеф на НОИ, но ние знаехме каква беше връзката му с Алексей Петров, който беше в борда на института", добави  вътрешният министър, цитиран от "Фокус".

Той отрече и твърденията, че хора от така нареченото митничарско село са наливали пари в партийната каса. Цветанов изтъкна, че ГЕРБ е създадена и е влязла в парламента, след като бе променен законът за финансирането на политическите партии със субсидии от държавата. Това дава възможност на ГЕРБ в момента да има достатъчно финансов ресурс, с които да покрие всички разходи по политическата си дейност и по предстоящите избори, увери той.

"Не смятам, че трябва да занимаваме обществото с един човек, който в момента му приключва разследването и ще му бъде повдигнато обвинение за рекет и изнудване. Алексей Петров не е политически опасен, но е опасен за обществото, за свидетелите и за тези, които все още не се осмеляват да говорят от страх", добави Цветанов.

По-рано днес той атакува лидера на РЗС Яне Янев, който обяви, че ще прави политически проект заедно с Петров и ще работят срещу "милиционерския диктат".
"За Янев е златен шанс да бъде политически адвокат на човек от организираната престъпност, който по някакъв начин винаги се е свързвал с него. Вие знаете най-големите знакови разкрития от Яне Янев в кой период бяха. Защо след това не се случваше подобна разкриваемост от негова страна, а сигналите, които се внасяха в прокуратурата след срещи, които се правеха със служители от ДАНС. Просто спряхме теча на информация, което е важното", заяви министърът, като уточни, че това е било изискване от евроатлантическите партньори.

В отговор на въпрос Цветан Цветанов заяви, че не знае да е разработван от ДАНС, докато е бил заместник-кмет на София по сигурността.

„Аз не смятам, че Яне Янев, още по-малко пък Алексей Петров, ще застанат публично пред вас и ще кажат – министър Цветанов е един достоен и добър човек. Това е нормална защитна реакция. Но нали не си представяте, че аз пък трябва да отговарям на всеки един, който е задържан”, добави Цветанов.

Междувременно лидерът на РЗС също нападна Цветанов и отново защити Петров.
„Не може човек да бъде хулен 8-9 месеца и това да става само от едно политическо лице. В Софийска градска прокуратура има изключително поръчкови прокурори, които служат на политическите хрумвания на Цветанов. Техните имена скоро ще бъдат споменати", закани се Янев.
На въпрос защо въпросните магистрати изпълняват политически поръчки, тойотговори: „Поради една елементарна причина - обещано им е израстване в йерархията или да седнат на мястото на главния прокурор".