74% от българите искат да се изплатят само депозитите до 100 хиляди евро, сочи изследване на АФИС, във връзка с кризата на Корпоративна търговска банка.

Други 11,4% искат да се изплатят само депозитите с гарантиран произход. Също толкова /11,9%/ се обявяват за изплащането на всички депозити в пълен размер. Само 2,7% нямат мнение по въпроса, предаде БГНЕС.

Видно е, че обществото поддържа идеята законът да се изпълни така, както е замислен и действащ.

Намерението за промяна на закона и държавна подкрепа за депозитите в пълен размер се подкрепя едва от една десета от гражданите.

Както може да се очаква почти две трети от това мнение се поддържа от вложителите на КТБ, отбелязват от АФИС.

Доверието в банковата система остава високо, много по-високо, отколкото е нивото на доверие в държавните институции и политическите партии, показват данните от изследването.

От данните личи също така, че банките и преди всичко българските банки остават най-предпочитаното място за съхранение на личните пари на гражданите.

Доминиращо е мнението, че институциите се стараят да заобикалят истинските причини за кризата, което се потвърждава от високото обществено подозрение, че именно властта и партиите са забъркали кашата заради някакви свои интереси.

Въпреки че анкетираните са посочвали повече от една предполагаема причина за възникване на кризисната ситуация с КТБ, със сравнително най-слаба популярност се ползват първоначалните официални обяснения на прокуратурата, БНБ и политическите сили, а именно, че в основата е престъпление, кражба, както и това, че законът трябва да бъде променен, за да се осигури извънредна финансова подкрепа на закъсалата банка.

Данните са от социологическо проучване, извършено от Агенция АФИС, по поръчка на Българската национална асоциация "Активни потребители".