Президентът направи този коментар по време на посещението в Израел на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитира "Фокус" израелското издание.

Перес благодари на министъра и на цялото българско правителство за сътрудничеството в разследването на инцидента.
България и Израел са страни с обща история и приятелски взаимоотношения, които независимо от случилото се, ще запазим, каза още израелският президент.

Делян Добрев на свой ред заяви, че експертите съвсем скоро ще са готови с изображение на извършителя на самоубийствения атентат, предаде АФП.
„Има напредък в разследването на атаката. Ние успяхме да възстановим 95% от лицето на убиеца”, е заявил Добрев по време на среща с израелския президент Шимон Перес в Ерусалим.
Българският министър е казал, че до дни израелските власти ще получат пълна снимка на терориста и на неговите съучастници.
Такава снимка ще бъде изпратена до всички партньорски служби и дори до медиите, каза неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов.

Добрев е добавил, че атентаторът е бил в България около 20 дни преди да извърши атентата.

По-рано днес в. "Ню Йорк таймс" писа, че следите към атентатора продължават да са неясни, което излага на опасност тесните връзки на България както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток.
Представител на българската служба за сигурност, пожелал анонимност, тъй като разследването продължава, каза, че в схемата на нападението и уликите има ясна насока, която води към Хизбула, но че ще е нужно известно време преди да може официално да се каже нещо категорично, посочва още "Ню Йорк таймс".

Израел отдавна твърди, че именно Хизбула стои зад атентата.

Какъв е бил атентаторът?

Терористът от Бургас не е типичен самоубиец, твърди от своя страна експертът от Международния институт по контратероризъм в Херцелия д-р Боаз Ганор в анализ, публикуван във в."Джерусалем пост", съобщава в. "Труд". Според експерта, атентаторите-камикадзе не носят перуки, не се дегизират и не носят документи за самоличност, дори ако са фалшиви.

Д-р Ганор смята, че бургаският терорист най-вероятно е имал намерение да остави бомбата в багажника на автобуса с израелски туристи, след което да напусне мястото под чуждата самоличност, осигурена му от фалшивите документи, както и прикрит от дегизировката с перука и бейзболна шапка.

Пътуването с такси също не се вписвало в профила на терориста камикадзе. С този пример израелският експерт подкрепя хипотезата си, че атентаторът е искал да избяга от мястото на взрива. Очевидно мъжът се е отнасял грижливо към външния си вид, което е нетипично за хора, решили да сложат край на живота си, пише Боаз Ганор. И дава за пример добре епилираните крака на мъжа, заснет от камерите на летището, както и старателно оформените вежди, видни на фотографията на главата, съхранявана в бургаската морга.

"Атентаторите шахиди биха отишли на акция най-много с обръсната брада, за да не събудят подозрение, но едва ли биха се явили пред Аллах с къси панталони и подобен обиден атрибут, какъвто е женската перука", разсъждава д-р Ганор. По думите му терористът определено не е имал намерение да направи публична самоекзекуция.