"Вследствие на непрестанните ракетни нападения на Хамас по време на хуманитарното примирие, което беше установено за благото на цивилното население в Газа, армията ще възобнови ударите от въздух, море и земя по ивицата Газа", се посочва във военно комюнике, цитирано от световните агенции.

Жители на Газа съобщиха за тежък артилерийски обстрел източно от града малко след оповестяването на комюникето.

В събота Израел и бойците на Хамас имаха примирие за около 12 часа. След това Израел, по призив на ООН се съгласи на удължаване с 4 часа, а в последствие на 24 часа. Хамас обаче го отхвърли.

Израел е бил обсипан през нощта с ракети.

Броят на жертвите на израелските въздушни и артилерийски удари по ивицата Газа за трите седмици от началото на израелската военна офанзива надхвърли хиляда души, съобщиха здравните власти в Газа, цитирани от Ройтерс.

Според палестинския говорител Ашраф ал Кидра цифрата рязко се е увеличила в събота по време на примирието, тъй като при разчистването на развалините са били открити още над 100 тела. Най-много тела са извлечени изпод рухнали сгради в района Еш Шуджая, който бе подложен на интензивен артилерийски обстрел. ДПА посочва още по-висок-брой - 1030 убити. Повечето от жертвите са цивилни.