Това коментира за Дир.бг политологът Антоний Гълъбов в отговор на въпрос има ли война на институциите или тя е между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. 

Няма война между институциите. Премиерът бе максимално внимателен по отношение на институционалната комуникация, а днешното изявление на президента Румен Радев го поставя извън институцията, категоричен е Гълъбов.   

Говоренето на държавния глава е на политически лидер, на политически опонент, а не на президент. Така, че ако става дума за напрежение между институции такова няма. Има продължаване на политически разговор, изостряне на политическа риторика, която е от името на г-н Радев като г-н Радев, каза Гълъбов.  

Предполагам, че конкретният повод за това е било поредното отхвърлено вето на президента от Народното събрание. Това което трябва да бъде водещата линия за подобна интерпретация, разбира се, е че не става дума за институционални действия. Става дума за изявление на човека, който временно изпълнява една държавна институция. Така, че аз смятам, че най-разумното поведение в момента от страна на правителството и на министър - председателя е да не се търси отговор на подобно изявление, е на мнение Гълъбов.

Искам само да припомня, че президентът Росен Плевнелиев бе обявен за фактор, който разделя българското общество, защото сне политическото си доверие от кабинета "Орешарски" след назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Това беше единствената реакция на президента, която две години и половина след това беше цитирана като повод за разделение на нацията. Няма нужда дори да се прави сравнение, защото г-н Радев стана президент с послание за обединение на нацията. А поведението му не насърчава обединителни процеси, заяви Гълъбов.

Според него важно е от институционална гледна точка, това което е казано от министър-председателя за добрата комуникация между Министерски съвет и президентската администрация.

"Всъщност строго погледнато чисто институционално съществува администрация на президента на републиката, няма понятие президентство. Администрацията на президента работи добре с тази на Министерски съвет. И това ще продължи да бъде така. От там нататък цялата тази енергия, която е насочена към отправяне на политически послания ми се струва по-скоро информационен шум", заключи Гълъбов.

АНКЕТА: Кого подкрепяте в спора Борисов - Радев?