На учението присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, транспортният министър Ивайло Московски, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев,предаде Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Бойко Борисов: Да поддържаме готовност

Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК, написа премиерът Борисов във Фейсбук.

Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция.

Румяна Бъчварова: В пълна готовност сме

На база на видяното на учението "Граница 2016", можем да доразвием плановете си и да гарантираме на гражданите ни, че сме в пълна готовност да реагираме при най-тежка ситуация за преминаване на граница ни от мигранти, заяви Бъчварова на брифинг.

"Основната цел на обучението беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как се изпълняват основните задачи и най-важното да синхронизираме усилията между армията, "Националната полиция", "Гранична полиция" и жандармерията.

Една ситуация, която е нова в момента и оттук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо”, обясни Бъчварова.

Тя посочи, че видяното в рамките на един час съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на служителите.

В обучението участваха 50 бойни единици сред които 2 хеликоптера, джипове с висока проходимост, бронирани машини тип "Пустинна котка", жандармерия, пожарна и линейки.