До режим на електроенергията може да се стигне, само ако сегашното състояние на дисбаланс в енергийната система не се промени, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

"Въпреки натрупания дефицит в сектор „енергетика“ и липсата на средства за поддържане на енергийната мрежа, правителството ще насочи усилията си към финансово стабилизиране на сектора и подобряване ефективността на работа на държавните предприятия в сферата на енергетиката", обясняват оттам.

Ще бъде структуриран Енергиен борд, в който ще участват всички заинтересовани страни - като обществен омбудсман в областта на енергетиката, който предоставя външен одит на това, което се случва в системата.

Щонов ще осъществи на практика идеята на президента Росен Плевнелиев и група неправителствени организации и ВЕИ сектора за създаване на Енергиен борд.

От министерството обясняват, че е необходимо всеки участник на енергийния пазар да направи отстъпки, така че да се гарантира стабилността на енергийната система.

Вчера министърът на икономиката Васил Щонов категорично опроверга вицепремиера Екатерина Захариева, че ще има режим на тока още тази зима.

Днес тя повтори обаче, че това ще се случи, ако остане сегашното състояние на енергетиката заради невъзможност да се поддържа мрежата.

"Декапитализирането на отрасъла може да значи занижени ремонти, подценяване на инвестициите в отрасъла, и да се стигне до откази. Режимът няма да дойде от липса на производство, на производствени мощности, а ще дойде от липса на достатъчно капацитет на инфраструктурата за пренос и разпределение", коментира пред БНР експертът Иван Хиновски.

Въпреки горещините потреблението на ток се е покачило незначително и в момента натоварването на системата е 4 500 мегавата, сочат данните на Централното диспечерско управление.

Има достатъчно резервни мощности и няма опасност от режим на тока, успокои зам.-директорът на ведом
ството Пламен Герджиков пред БНР.

"Сега е сезонът за ремонти. Провежда се по план ремонтната програма в ТЕЦ-овете, ремонтната програма във ВЕЦ-овете, но има достатъчно мощности за покриване и натоварване на системата", добави той.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев вече коментира, че няма притеснения за въвеждане на режим.

Такова бе и мнението на енергийния експерт и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев (БСП). Той припомни, че има достатъчно производствени мощности при достатъчно ниско потребление.

АНКЕТА: Опасявате ли се от режим на тока през зимата?