Относно решението на парламента от управляващото мнозинство поясниха, че налогът е само върху лихви, а не върху самите суми, предаде БНТ.

На практика сумарно заплатите и пенсиите остават незасегнати от налога. Ако обаче решите да ги държите в банка и по тях се формира лихва, то в края на годината ще платите данък върху нея, обясниха от управляващото мнозинство.

Ето и становища на политици:

Менда Стоянова – председател на парламентарната бюджетна комисия

Ако вие съберете част от вашата заплата и си купите недвижим имот или движими превозно средство и го дадете под наем, доходът от този наем – т.е. от тази ваша инвестиция, ще се облага с данък 10%, както е в настоящия закон.

Но ако вие вместо да направите подобна инвестиция сложите парите си на банков депозит, ще получите лихва в края на годината – т.е. един допълнителен доход и този доход, според някои, не трябва да се облага. За мен това е неправилно.

Мартин Димитров депутат от ПГ на Реформаторския блок

Да няма недоразумения – данъкът е само върху лихвени плащания. Не се облага главницата, няма да с облага съответно самата заплата.

Идеята е да бъдат обхванати всички сметки, защото както бяха преди срочни депозити, банките напълно законно намериха начин за неплащане на този данък, като създадоха спестовни продукти, които са безсрочни.

Георги Кадиев – депутат от ПГ на “БСП лява България”

Позицията на парламентарната ни група бе законът да остане такъв , какъвто бе, т. е. плавно намаление на данъка върху лихвите – 8% за тази година, 6% за следващата година 2015 и надолу.

Лютви Местан – председател на ПГ на ДПС

Смятам, че в условия на криза не е добре да се увеличава данъчната тежест за българските граждани и мисля,че в този смисъл увеличаването на процента на данъка върху лихвите на вложителите би било решение в грешна посока.