От ГЕРБ гласуваха 84 депутати „за”, от БСП бяха 32 „против” с един въздържал се, ДПС с 27 „против”, РБ – 19 „за”, ПФ – 13 „за” с 5 „въздържали се”, БДЦ – 9 „за” и трима въздържали се, "Атака" – 4 „против”, АБВ – 10 „за”, от независимите депутати трима бяха „за” и двама „против”, предаде "Фокус".

Очакванията за растеж на БВП през 2016 г. са да достигне 2,1%. Приходите по консолидираната фискална програма през 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 37,4% от БВП, а разходите са планирани с 2 % повече в размер на 39,4 %. До края на тази година приключва програмния период 2007-2013 г., като това е причината за актуализацията на бюджет 2015 г.

По време на дебатите министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че стабилност, реалистичност, резултати са думите, които обобщават философията на бюджет 2016.

Новият дълг, който страната ни ще може да поеме през 2016-а година, е до 5,3 млрд. лева.

Параметрите на Бюджет 2016 >>>


С текстовете се актуализира и тазгодишният бюджет.  380 млн. лева допълнително ще бъдат осигурени тази година за дофинансиране на европейските проекти и за покриване на прекомерните харчове на МВР и Министерството на отбраната.

Според опозицията това вкарва страната ни в гръцка спирала, защото се налага поемането на нов дълг догодина.


Председателят на БСП Михаил Миков отбеляза, че бюджетът за 2016 г. се обсъжда в отсъствието на министър-председателя и "някак неусетно в този законопроект е включена и актуализацията на бюджета за тази година".

"През февруари финансовият министър каза, че няма да има актуализация. Премиерът на заседанията заявяваше, че ако някой министър иска пари за актуализация, да си напише оставката. Днес във внесения проект виждаме актуализация, която по същество е провал на бюджета за 2015-а година", припомни Миков.

Той заяви, че виждат актуализация, която по същество е провал на изпълнението на бюджет 2015 г.  и подчерта, че парламентарната им група няма да подкрепи държавния бюджет и ще предлагат други решения, които дават друго бъдеще и алтернатива на България.

Наистина има увеличение на разходите с 2 млрд. лева, за сметка на 5,3 млрд. лева външен дълг или по 740 лева на всеки гражданин, изчисли Миков, като отбеляза и увеличените цени на винетките и данък "градина".
По думите му ясно е, че следващата година ще харчим повече и повече пари, защото е нова изборна година.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че фискалната консолидация не е достатъчна за запазване на финансовата стабилност и българската икономика трябва да се изведе до растеж до 4 %.

"Ако в следващите години не изведем българската икономика на растеж от 4%, ще се наложи ревизиране на данъчните ставки", предупреди той.

Той обвини реформаторите в прекомерните харчове на ръководените от тях министерства и бламират реформите.

"Те управляват шест министерства. Питам аз - какво се направи в тези министерства да бъдат оптимизирани разходите, да се подпомогне финансовата консолидация, оттам финансовата стабилност. Отговорът е - нищо",  каза Цонев.


Кадровото овладяване на отделни сектори не е реформа, отбеляза той.

Цонев посочи, че първо е направен опит да се овладее кадрово енергийният регулатор, след това - БНБ, "сега наред е КЗК, да се готви КФН напролет". Бламирам идва от "блам", а "блам" означава сваляне от власт чрез гласуване, изводите са за мандатоносителя, заключи Цонев.

Самите реформатори декларираха, че ще настояват за продължаване на реформите. 

"РБ ще направи предложения за отстояване на административната и пенсионната реформа. Ще предложим текстове, с които тази реформа да не се отрази на бюджет 2016”, каза Димитър Танев от РБ.

Иван Иванов от АБВ каза, че правят няколко предложения, като очакват увеличаване на средствата за общинските администрации.
"Искаме увеличение за субсидията за капиталови разходи с 40 млн. лева”, посочи той.

От ПФ призова за повече уважение от страна на изпълнителната власт. Две трети от министрите не са в парламента, няма ги вицепремиерите, няма го и премиерът, отбеляза Славчо Атанасов.

Въпреки заявката на лидера на патриотите Валери Симеонов, че ще гласуват против заради това, всичките депутати от групата подкрепиха законопроекта.

Управляващите поеха ангажимент между двете четения на бюджета да бъдат оттеглени текстовете, орязващи социалните придобивки на военните и полицаите.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов vs. Корнелия Нинова