Путин, който се смята за фаворит на вота на 4 март, демонстрира борбен дух, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В краткото си изказване на стадион "Лужники" в Москва Путин широко използва изрази от военната лексика. Увери например, че симпатизантите му днес са "защитници на Отечеството", чиято "велика история е писана с пот и кръв".
Той обърна внимание, че днес Русия чества Деня на защитника на Отечеството, посочва ИТАР-ТАСС. "Дойдохме, за да кажем, че обичаме Русия", заяви премиерът и помоли множеството високо и с една дума да отговори на въпроса "Дали обичаме Русия". От трибуните се чуха викове "Да!".

"Хората като нас са десетки хиляди, десетки милиони. Искаме да сме повече, да имаме повече деца и те да получат образование. И сме готови да работим за благото на родината", подчерта Путин, като благодари на всички за подкрепата. Кандидат-президентът изтъкна, че и той, и присъстващите не ще допуснат някой да се меси във вътрешнополитическите работи на страната и да диктува на руснаците своята воля. "Защото имаме собствена воля", заяви той.

Путин обаче съжаление призна, че засега в Русия има много проблеми - несправедливост, неравенство, рушветчийство, бедност.
"Мечтая всеки в страната ни да живее според правилата и съвестта си, всички да са щастливи, всеки да има надежда. Най-важното обаче е всички да сме заедно", добави той.

В същото време кандидатът за държавен глава на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Генадий Зюганов заяви, че преди изборите борбата ще се води във всяка избирателна секция и във всяка жилищна сграда.
"Това е не по-малко трудна борба от тази край Сталинград и на Орловско-Курската дъга", каза Зюганов на предизборен митинг на московския Театрален площад, давайки за пример големите сражения от Втората световна война.
Той призова руснаците да си спомнят, че навремето Русия е била сред петте водещи страни в света и е била първа по научни открития, а сега се сблъсква с проблеми като наркоманията и алкохолизма.

Комунистът изрази убеденост, че президентските избори ще преминат в два тура, тоест, че Владимир Путин няма да спечели повече от половината гласове на първия тур. Зюганов обяви, че ръководителите на избирателни секции, които фалшифицират резултатите от вота, ще бъдат смятани за "престъпници" и "похитители на държавната власт с користни цели".

На митинга на комунистите присъстваха старши офицери от различни родове войски. А президентът на международната федерация по таекуондо, генерал Сергей Ковальов, връчи на Зюганов черен пояс осми дан, една от най-високите степени в този боен спорт.



Владимир Путин е не само фаворит за президентските избори, но също и любимец на клиентите на завод близо до Санкт Петербург, който от 12 години произвежда тапети с лика му. "Имаме клиенти както от Русия, така и от други страни", най-вече от бившите съветски републики Украйна и Беларус, заяви представителката на завода Узор в град Вирица Полина Василиева, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Заводът продава шест различни видове тапети, създадени с помощта на черно-бели снимки на премиера. Клиентите са разнообразни - от големи магазини до частни лица и местни администрации.
Предлагат се и тапети с образите на други известни руски политици, но Путин е "абсолютен лидер", като далеч изпреварва президента Дмитрий Медведев.
Цената е от 450 до 850 рубли (11 до 21 евро) според размерите.