За победата на "Единна Русия" бе съобщено още вчера, а тази сутрин се разбра, че партията на президента Владимир Путин печели убедително с 54,28 на сто от гласовете - според 93 на сто от бюлетините.

Така партията ще може да получи абсолютно мнозинство в парламента.

По оценки на наблюдатели "Единна Русия" се очаква да получи 343 места от общо 450 в Държавната дума (76,22 на сто от местата) - съкрушително мнозинство, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Следват я две партии, подкрепящи основните решения на правителството в Русия - компартията с 13,45 на сто от гласовете, либералдемократите с 13,24 на сто и партията "Справедлива Русия" с 6,17 процента.

Kомунистите получават 42 мандата ( 9,34 на сто от местата), либералдемократите - 39 мандата (8,67 на сто), а "Справедлива Русия" - 23 мандата (5,11 на сто от местата). По един мандат вземат партиите "Родина", "Гражданска платформа" и независимият Владислав Резник.

Председателката на руската ЦИК Ела Памфилова призна пред журналисти, че я учудва високият резултат, постигнат от партията "Единна Русия" (ЕР) на вчерашните избори за Държавна дума, предаде ТАСС.

"Картината вече е доста ясна" и "като цяло ЦИК е на мнение, че вече не се очакват принципни промени", каза Памфилова.

"Надявам се тези резултати да отразяват адекватно нещата, ако някой има някакви съмнения, моля, елате при нас, заповядайте", каза Памфилова.

Изборите бяха произведени по смесена система - 225 депутати бяха избирани по партийни листи, другите 225 - мажоритарно, в едномандатни окръзи.

По данни на ЦИК след обработка на 50 процента от протоколите избирателната активност е била 47,55 процента.

"Вече можем с увереност да кажем, че партията постигна много добър резултат: тя победи"
, заяви по-рано Путин пред партийни активисти в щаба на "Единна Русия" редом до министър-председателя и лидер на партията Дмитрий Медведев.

Според Путин руснаците са гласували за политическа стабилност. "Положението не е лесно, хората го усещат. Те искат и се надяват, че политическата ситуация би трябвало да бъде стабилна", каза той.

По думите на президента въпреки мнението на скептиците "Единна Русия" работи по възможност максимално ефективно.

"Хората виждат, че представителите на "Единна Русия", водещата политическа сила, наистина се стараят за хората, може би невинаги всичко се получава, но работят искрено и достатъчно ефективно, доколкото е възможно", каза той.

"Наистина, хората проявиха гражданска позиция. Тя се състои и в избирателната активност, която не е най-голямата от това, което сме виждали при предишни изборни кампании, но е висока", заяви той.

Медведев определи победата на "Единна Русия" като "много добър резултат", посочва ДПА.

В досегашния състав на Думата "Единна Русия" имаше 238 депутати. За последно партията имаше конституционно мнозинство в периода 2007-2011 г., когато разполагаше с 315 места.