Въпреки че на първия тур преди две седмици хиляди румънци не успяха да гласуват зад граница заради недостатъчния брой на секциите, министерството на външните работи не взе достатъчни мерки за днешния балотаж и десетки хиляди румънци чакаха на безкрайни опашки в цяла Европа.

В Париж и Мюнхен имаше протестни митинги, от трите секции в Лондон поискаха продължаване на изборния ден, предаде БНТ.

Избирателната активност е рекордна и затова прогнозите са трудни. Социалдемократът Виктор Понта имаше голям аванс в сондажите, но възпрепятстването на вота предизвика много румънци да отидат да гласуват, което увеличи шанса на контракандидата му Клаус Йоханис.

Клаус Йоханис, кандидат за президент на Румъния: “Гласувах за просперираща Румъния, в която да доминира думата уважение”.

Виктор Понта, кандидат за президент на Румъния: “Гласувах за по-добра страна, в която нашите родители да живеят в мир, а нашите деца да имат по-добро бъдеще”.

На първия тур преди две седмици Понта бе подкрепен от 40,44 на сто от гласоподавателите, а Йоханис - от 30,37 процента.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България.

През юни Румъния изпадна в рецесия, а чуждестранните инвестиции се топят поради непредвидимата фискална политика и неефикасната администрация. Йоханис е подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей.

Либералът Калин Попеску-Търичану, бивш премиер /2004-2008/, който зае трето място в първия тур на вота, обаче се обяви в подкрепа на Понта.

Победа на Виктор Понта би довела до съсредоточаване на властта в ръцете на Социалдемократическата (бивша комунистическа) партия, която заедно с лявата коалиция разполага с голямо мнозинство в парламента.