Десетки потърпевши се оплакаха, че не са се подписвали в полза на никого, а имената им излизали в списъците за регистрация, предаде Дарик радио.

На сайта на ЦИК за първи път всеки може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил.

По неофициална информация най-много мними поддръжници има засега партията на Николай Бареков "България без цензура", пише Медиапул.

Лице с ЕГН 1111111111 се е подписало 6 пъти за регистрацията на "Атака".
Според сайта на ЦИК човекът е с инициали М. Т. Х. и би трябвало да е на 103 години.
Човек с ЕГН 2222222222 пък е подкрепил Реформаторския блок.

В блога на партията на Надежда Нейнски "Синьо единство" се появи информация, че нейни членове са подписани в документите на Реформаторския блок.
 
Справка в ЦИК показва, че Николай Банев е в подписка за регистрация на "Съюз на комунистите в България", а не за съпругата му Евгения, която издигна кандидатурата си за независим евродепутат, съобщи bTV.
В същата подписка е и майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева.

Владимир Наков разказа пред БНР, че се е намерил в подписката на БНПП. Според него много са местата, откъдето могат да изтекат данните от ЕГН-то му и даде пример с лекарските кабинети.

От ЦИК обясниха, че примерите с 10 еднакви цифри са тест, оставен за да се види как функционира системата, от "Информационно обслужване", които поддържат сайта.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания.

"Ако бъде установено, че партии са минали бариерата с фалшиви подписи, ЦИК ще вземе решение", каза той пред Нова телевизия.

Камелия Нейкова от ЦИК обясни пред БНТ, че ще проверят всеки сигнал, след което случаите ще бъдат препратени към Комисията за защита на лични данни и прокуратурата (КЗЛД).

Председателят на комисията за защита на личните данни Венета Шопова е категорична, че ако се установи злоупотреба, санкциите ще бъдат сурови -  от 10 до 100 000 лева.

Някои от членовете на ЦИК обясниха, че има разлика между фалшифицирани подписи и неправомерно вписани имена в регистъра и че не става дума непременно за подправяне на подписи, съобщи "Дневник".
Има съмнения, че може да не става дума за злоупотреба с лични данни, а проблемът да е в програмата, използвана от ЦИК, пише "Капитал".


АНКЕТА: Ще гласувате ли на евроизборите?