Дошъл малко преди 9 часа, когато подаването на документи започна, Цветанов припомни пред журналисти, че това партията да се регистрира първа за изборите е инициатива, подета от Младежката организация на ГЕРБ още при първото участие на партията в избори, предаде "Фокус".

По-рано бившият вътрешен министър съобщи пред bTV, че ГЕРБ ще внасе 55 213 подписа, събрани за около ден и половина. По закон всяка партия трябва да внесе поне 7000 подписа и 10 000 лева депозит, който ще й бъдат върнати, ако получи поне 1% от гласовете на вота.

"Докато няма решение на Изпълнителната комисия, не бих могъл да говоря за подредба или за водачество на листите на когото и да било. Ще се съобразим с местните организации за номинациите", заяви още Цветанов. 

Той допълни, че резултатите от социологически изследвания, изнесени вчера, не отговарят на това, което имат като данни в предизборния щаб на партията. Две агенции обявиха, че разликата между ГЕРБ и БСП е около 1%.

"В момента има много изследвания, които надали са съвсем обективни, защото те си имат съответните възложители, които им плащат, за да могат да бъдат направени и публично оповестени. Ние сме поръчали социологически изследвания, но не ги обявяваме публично", допълни Цветанов.

Той уточни, че резултатите от техните проучвания ще бъдат използвани за задълбочен анализ при подредбата на листите. Целта на ГЕРБ е да издигне професионалисти и обществено признати лица.
„На 12 май ще видим дали българските граждани дават оценка ГЕРБ да продължи напред или трябва да има друга конфигурация в бъдещо управление на страната”, каза още ексминистърът.

По повод факта, че зам.-главният прокурор Ася Петрова ще оглави междуведомственото звено, което ще следи да няма нарушения по време на вота, той каза: "Не определям кой ще бъде прокурорът, който ще следи законността на изборите. Това е в правомощията на главния прокурор".
Както е известно, Цветанов многократно хвали Петрова, докато тя беше прокурор по делото "Килърите".

Цветанов коментира и искането председателят на Съвета на директорите на фирмата преброител "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов да бъде отстранен. Той бе назначен от ГЕРБ и вчера от ДПС поставиха пред премиера Марин Райков въпроса за неговата безпристрастност след изказване, че ако ГЕРБ е алтернативата на Тройната коалиция, ще направи всичко възможно тя да не се върне на власт.

"Проф. Константинов през последните 23 години реално винаги е участвал като експерт в провеждането на избори и винаги е бил един изключително висок капацитет. Аз смятам, че винаги трябва да разчитаме на експертите, а не на политическите лица, които в предишния мандат на Тройната коалиция оглавяваха информационно обслужване", заяви Цветанов.

Той подчерта, че не знае за изказването на Константинов и призова журналистите да се обърнат със същия въпрос към лидера на БСП Сергей Станишев.
„На какво основание, и на какви професионални качества беше назначен Азер Меликов – неговият изключително близък личен приятел, в "Информационно обслужване" и не беше ли това подготовка и опит за манипулиране на изборите през 2009 г.”, попита риторично Цветанов и отново изрази увереност, че експерти никога не биха си позволили да нарушат закона и моралните си качества.

Самият проф. Константинов заяви, че просто е заявил, че няма да гласува за БСП и ДПС и гарантира, че няма да има никакви несъответствия в резултатите. "Лъжец и клеветник е всеки, който твърди, че такова нещо може се случи", категоричен бе той във връзка с намеците за възможни фалшификации при преброяването.

Цветанов коментира и настояването на Станишев от МВР да бъдат остранени назначени и близки до него хора, за да бъде гарантиран честен изборен процес. Лидерът на БСП директно назова името на шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

"Той е назначен на този пост от януари 2009 г. лично от министър Михаил Миков.  Когато съм бил министър, просто съм продължил да работя с този професионален екип, който беше назначен от предшествениците ми, защото съм се ръководил само от професионализма на хората. Понеже Станишев се чуди как да изнесе дебата и проблемите от неговата партия, той гледа да го прехвърли към политическо говорене извън нея”, заяви Цветанов. 

Приемането на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в  изборите ще става всеки ден от 9 до 17 часа. Крайният срок за партиите е 18 часа на 27 март, а за коалиции от партии - 17 часа на 1 април.