Днес в редица национални медии бяха представени данни от проучвания на общественото мнение за изборите на агенция „Медиана” и „Галъп интернешънъл".

В броя на в-к „Труд” от 18 март е публикувано социологическо изследване на агенция „Медиана”, придружено от коментар на Кольо Колев. Накрая е публикуван текста: "Данните са от национално представително изследване, проведено в периода 9-15 март 2013 г. с 1008 души от агенция "Медиана" по поръчка на в. "Труд”. 

Във в-к „Преса” от същата дата на стр. 19 е публикувана таблица, която представя обществените нагласи. Публикацията завършва с още по-фрагментарно пояснение: "Данните са от изследване на "Галъп", проведено от 7 до 12 март 2013 г."

Това са преки нарушения на чл.137а от Изборния кодекс. Там изрично е указано, че от деня на указа на президента за насрочване на изборите до изборния ден включително всяко огласяване на такива данни трябва да съдържа информация за възложителя на проучваното, агенцията, която го е извършила, и източниците на финансирането му. Тази информация трябва да се представи пълно и ясно, като в аудио-визуални материали по електронните медии трябва да се излъчи веднъж в началото и веднъж в края на предаването, а в печатен текст да заема не по-малко от 5% от общата площ на материала, на видно място и в обособено поле, се казва в позицията на РЗС.

От партията се надяват ЦИК "безпристрастно и спазвайки Закона да санкционира нарушителите".

Какви са проучванията и коментарите на двете агенции

Според изследването на "Медиана", "ако изборите бяха днес, за ГЕРБ през февруари са отговорили, че ще гласуват 19.3%, а през март - 21.3%; за БСП - респективно - 22.5% и 20.4%.

"И колкото и парадоксално да изглежда на пръв поглед, точно това и наблюдаваме в момента - реанимация на управлявалата ГЕРБ и доскоро най-верния  съюзник “Атака” (вдига процентите си за потенциален електорат от 3.6% на 4.3% - б.р.). Алтернативните политически формации понасят щети от яростта към партиите, към “всички”, защото не могат да канализират към себе си тази ярост", коментира Кольо Колев.

Според изследването на "Галъп" и коментара на Кънчо Стойчев "и след невиждания месец на бунта традиционните партии запазват позициите си - ГЕРБ (19,7%) и БСП (18,6%)" през март, пише в. "Преса".
"Погалени от мартенския пролетен ветрец, ГЕРБ и БСП, които според гневните са олицетворение на всичко лошо в живота ни, привличат над 2/3 от активните гласоподаватели и ако тази тенденция се запази, те ще имат над 70% в бъдещия парламент", казва пред изданието социологът Кънчо Стойчев.