Вчера, въпреки бурното недоволство на опозицията, мнозинството в парламента одобри предложението на Цачева между 12 и 21 октомври депутатите да не заседават, а само да работят в комисии. От ГЕРБ обявиха невижданата досега предизборна "ваканция" с мотива да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация.

"Това решение е срамно за българския парламент и за всички държавни институции. За първи път от 22 години демокрация в България се прави такова нещо и то с абсурдния аргумент, че там щели да се обсъждат политически въпроси и парламентът да се превърне в политическа трибуна", се казва в коментар на Калфин, разпространен от неговия пресцентър, предаде БТА.

Според претендента на левицата за "Дондуков" 2, който е еводепутат,  предназначението на парламента е именно такова - избраните в него депутати, представители на различни политически сили, да могат да поставят политически въпроси, колкото и неудобни да са те за управляващите.

Затова Калфин първо призовава своя опонент Росен Плевнелиев "да коментира дали приема и подкрепя подобно запушване на устата на институциите".
"Второ - обръщам се и към президента Георги Първанов и депутатите да потърсят възможности за сезиране на Конституционния съд. Трето - смятам, че с подписка 48 народни представители могат да свикат заседание на парламента, за да може той да работи по важни за България проблеми през оставащите две седмици до изборите", заявява още той.
По думите му първият от тях трябва да бъде искане на вот на недоверие към председателя на парламента.