"Оставката на българския министър-председател, с която той се закани преди малко, е точно отговор на исканията на БСП и ДПС. Това е прегръщане на исканията на политиката на БСП и ДПС да се хвърли управлението на колата като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората”, ядоса се Костов и определи оставката като „никакъв опит за решаване на въпросите".

Той вече предложи да бъде съставен експертен кабинет.

"Този опит да натовари мен и Синята коалиция, колегите ни от ДСБ и "Единство" със собствената си отговорност няма да убеди никого. Това е жалък опит, жалък поклон, жалко снижаване пред десните избиратели на страната. Виждате - не съм аз отговорен, неспособният, некадърният, страхливецът, който не може да реши проблемите. Виновен е Костов, там, в десния ъгъл и Синята коалиция. Това той се опитва да пробута на хората на улицата", коментира синият лидер, цитиран от Дарик по повод думите на Борисов, че той е положил усилия да върне БСП и ДПС на власт.

На ултиматума на ДПС няма да отговаряме, бе категоричен Костов и по повод  призива на Лютви Местан парламентарните групи да декларират, че се отказват от мандат да съставят правителство в рамките на 41-ото Народно събрание.
Лидерът на ДСБ допълни, че сините няма да отговарят и на исканията на БСП.

„Питам как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които Борисов вчера обяви, са неизпълними. Или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания и т.н.”, каза още той.

Той добави, че телевизията показва дезертирането на ГЕРБ от отговорност.
"Това ли са решенията сега в следващите месеци, когато ДПС и БСП бързат да вземат властта?", попита Иван Костов.

Той коментира на брифинг, че не може да е вярно, че се отнема лицензът на ЧЕЗ и е хвърляне на прах в очите.
„Отнемането на лиценз става след констатация на тежки нарушения от ДКЕВР. Това решение се обжалва пред Административния съд, което означава, че това е процедура, която продължава месеци при положение, че ДКЕВР реши да отнеме лиценза и има куража да изправи страната пред отговорността да се защитава, включително и пред Европейския съд”, обясни синият лидер.

"Борисов допусна сериозна грешка, защото остави държавата в пълен хаос", смята другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, цитиран от БГНЕС. Той добави, че нямаме правителство, няма ДКЕВР, няма Конституционен съд (в непълен състав - бел.ред.), "няма пилот в самолета", което е опасно.

Дали оставката на Бойко Борисов е правилният ход ще покаже времето, заяви за „Фокус" пък председателят на СДС Емил Кабаиванов.
"Но това, което не трябва да се допуска, е да се дестабилизират държавните институции. От справедливите протести до хаоса и безредието крачката е само една", каза той.