Състав на Софийски градски съд (СГС) гледа искането за екстрадиция на Данова, за която има издадена Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). От днес тече тридневен срок, в който подсъдимата може да отнеме съгласието си. В седемдневен срок след изтичането му, съдът ще излезе с решене, предаде "Фокус".

Данова евентуално ще бъде съдена в Италия за трафик на наркотици, след което ще се върне да излежи наказанието си в България, посочи прокурорът по делото.

Бащата на Петя Данова показа пред медиите международния й паспорт, с което да опровергае обвинението, че е пренесла 100 грама кокаин от Амстердам до Милано през март 2006 г. 
„Дъщеря ми никога не е ходила в Амстердам, в Холандия никога не е била. Ходила е в Италия, сестра й е женена там, майка й работи там, но 2008 и 2006 година не е ходила. Аз съм убеден, че дъщеря ми е невинна, натопили са я”, каза бащата, но не можа да посочи кой има интерес да го прави.

Първоначално Данова беше пусната под домашен арест, но след това съдът я върна зад решетките. 26-годишната жена, известна като Циганката, е от Червен бряг.

Междувременно състав на Софийски градски съд не даде ход на делото срещу друг задържан при акцията „Кокаинови крале” - Матей Боев, който също трябва да бъде екстрадиран в Италия. Той се яви лично, но без адвоката си. Оказа се, че защитничката му има ангажимент в Сливенския районен съд. Делото беше отложено за 18 юни.
Боев е смятан за дясната ръка на сочения за бос на международната престъпна група - Евелин Банев-Брендо. Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че Боев е бил свързан и с щангиста Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 години затвор за трафик на кокаин в Бразилия .

Тази седмица съдът трябва да реши и дали да екстрадира самия Брендо в Италия, който е обвинен за трафик на 40 тона кокаин. В същото време у нас той  е подсъдим за пране на пари, за които се смята, че са именно от бизнеса с дрога.

Преди два дни още един българин беше арестуван в рамките на разследването "Кокаинови крале". В Перу е бил арестуван Тодор Тодоров от Пловдив.