Вафамер бе осъдена преди две седмици заради главната си роля във филма "Моят Техеран за продан", който бе остро разкритикуван от консервативните среди и е забранен в Иран, съобщи БТА.

Филмът представя историята на театрална актриса в Техеран, която има забрана да работи и се опитва да реализира мечтите си в чужбина, като се омъжва за иранец, живеещ в Австралия.

Присъдата на Марзие бе отменена от апелативен съд и тя бе освободена след близо 4 месеца в затвора Карчак Варамин на юг от Техеран, съобщи сайтът Roozonline. "Никога не съм смятала, че ще бъда арестувана и осъдена на затвор, защото играя във филм. Случилото се ме накара да вникна по-дълбоко в значението на думата "свобода"", каза тя. "Не съм направила нищо незаконно или неислямско, тъй като филмът имаше необходимите разрешителни", добави актрисата.

Иранските власти заявиха, че снимането на филма на иранската режисьорка, имигрирала в Австралия, Граназ Мусави, е незаконно. Някои правни експерти обаче заявиха, че в такъв случай отговорност би трябвало да се потърси по-скоро от разпространителите, продуцентите и режисьорите на филма, отколкото от главната актриса.