Това съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален, добави Могерини.

Ядреният обект във Фордо ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали. Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, каза шефката на европейската дипломация, предаде БТА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери написа в Туитър: "Голям ден. Европейският съюз, групата 5+1 и Иран имат параметрите за решаване на основните въпроси за ядрената програма. Скоро подновяваме работата за окончателно споразумение", гласи туитът на Кери, цитиран от Франс прес.

Ройтерс цитира западен източник, че дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години, ако до 30 юни бъде постигнато всеобхватно споразумение.

Сега Иран има инсталирани около 19 000 центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина.

След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години.

В замяна на изпълнение на бъдещото всеобхватно споразумение санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно.

Ройтерс цитира туит на иранския президент Хасан Рохани, че в ядрените преговори в Лозана е постигнато споразумение по ключовите параметри. Рохани добавя, че работата по съставяне на проекта за споразумение ще започне веднага и ще завърши на 30 юни.

Световните лидери приветстваха споразумението

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатото историческо разбирателство на преговорите между шестте световни сили и Иран за ядрената му програма. Той обеща небивали досега проверки на изпълнението на споразумението между САЩ и съюзниците им от една страна и Иран от друга.

Иран няма да разработва плутоний за военни цели, каза президентът, цитиран от Ройтерс. Ако Иран мами, светът ще узнае, продължи Обама и подчерта, че предстои работа по окончателното споразумение, което трябва да е готово до края на юни. Постигнатото днес разбирателство пресича пътя на Иран към създаване на бомба от обогатен уран и е най-добрият начин да не се допусне Иран да създаде тайно такова оръжие, каза американският президент.

Германската канцлерка Ангела Меркел нарече рамковото споразумение с Иран важна стъпка към целта да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. "По-близо сме отвсякога до споразумение, което ще направи невъзможно Иран да притежава ядрени оръжия", заяви Меркел в декларация след обявеното рамково споразумение в Лозана.

Френският президент Франсоа Оланд е разговарял с Обама по телефона за споразумението с Иран, съобщи Ройтерс.

Международната общност иска надеждна и подлежаща на проверка сделка с Иран, каза Оланд.

Санкциите ще бъдат подновени, ако споразумението не се изпълнява, добави френският президент.

Френският външен министър Лоран Фабиюс каза по телевизия Франс-2, че споразумението, постигнато днес, е "етапно" и предстои да бъде свършена още работа. "Това споразумение е етапно и съдържа позитивни и безспорни елементи, но предстои още работа", каза Фабиюс след преговорите в Лозана.

Британският първи дипломат Филип Хамънд каза, че бъдещо всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма ще вдъхне увереност, че тази програма е с мирни цели. Постигнатото днес предварително споразумение е добра основа за евентуална много добра сделка, посочи Хамънд.

Русия приветства постигнатото вчера в Лозана рамково споразумение с Иран, което според нея е признание на "безусловното право" на Техеран да развива гражданска ядрена програма.

"В това споразумение се съдържа формулираният от руския президент Владимир Путин принцип на безусловното право на Иран да развива ядрена програма с мирни цели", изрази задоволство руското външно министерство в изявление.

Това право според Москва включва "дейностите по обогатяване на уран под международен контрол и отмяната на всички съществуващи санкции срещу Иран".

Падна цената на петрола

Цените на петрола паднаха отново в четвъртък в Ню Йорк след като стана известно, че е сключено принципно споразумение за редуциране на иранската ядрена програма, което прави вероятно увеличаването на свръхпредлагането на суров петрол. Цената на референтния барел WTI с доставка през май спадна с 95 цента до 49,14 долара при затварянето на борсата в Ню Йорк (New York Mercantile Exchange -Nymex).

Пазарът, който бе насочил поглед към преговорите в Лозана, водени вече няколко кръга, реагира както би било предвидимо – като свали още цените пред опасенията, че споразумението ще доведе до приток на ирански суров петрол в един вече пренаситен пазар.