Друга предстояща промяна в практиката на пътната полиция е катаджиите да връчват актовете и фишовете директно при проверка на пътя. Очаква се това да стане до края на годината.

Пътна полиция вече признава снимките и клиповете, направени от граждани, като доказателства за груби нарушения на пътя, съобщи от своя страна Би Ти Ви.

До момента всички справки и документи, издавани от КАТ, се получаваха на гише. До края на април обаче удостоверения за собственост на МПС, справки за отнети контролни точки и т.н. ще могат да се получават и по електронен път,  уточни Нова тв. Крайната цел е да се спестят време и нерви на шофьорите.

В момента повечето водачи или чакат до последно преди да платят глобата, или до последно бягат от "честитката" на КАТ.

„50 % от глобите не се събират, т.е. 50 % от нарушителите остават ненаказани. Това е много сериозна причина катастрофите да не намаляват, а да се увеличават», каза пред Нова тв Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

До две седмици обаче шофьорите ще могат да плащат глобите и онлайн. „Ще се разлистват всички дължими глоби към момента и по желание на гражданина може да се избере коя от тези глоби да се заплати електронно”, обясни Бойко Рановски, началник на Националната пътна полиция.

До няколко дни депутатите вероятно ще приемат и друго нововъдение - ако нарушителят не бъде открит на адреса си – глобата ще му се обявява в интернет.

„Нашето предложение е след публикуване в интернет глобата да се счита за връчена и след това започва процедура по принудително събиране”, каза Бойко Рановски.

До края на годината катаджиите дори ще връчват глобите на нарушителите на пътя, при проверка – след справка с таблет.

Съставените документи – фиш или акт – ще се печатат още край на пътя и ще се връчват веднага. Така издирването на нарушителите по адрес ще отпадне.

Освен това благодарение на кадри, заснети от граждани, много водачи вече са санкционирани, обяви Би Ти Ви. Решението на КАТ да признава такива сигнали идва след много граждански инициативи против войната по пътищата.

Повечето от тях целят публично изобличаване на недобросъвестни водачи.

Такава е инициативата на Веселин Стойчев, който вече втора година заснема нарушителите по пътя с видеорегистратор.

Стойчев поддържа във Фейсбук страницата „Лудостта по пътищата на България. Нека я спрем".

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?