Изданието помества обширен материал за наплива на мигранти към Европа, отбелязва, че се взимат строги мерки в Средиземно море, но пише, че бежанците влизат и по суша през "най-бедната страна от Европейския съюз", предаде БТА.
 
В статията се посочва, че само за първите четири месеца на 2015 г. броят на новодошлите мигранти в България се е увеличил двойно в сравнение със същия период на 2014 г.

"Политико" пише, че този наплив може да се засили, ако ЕС предприеме строги мерки срещу каналджиите, прекарващи бежанците по море, което ще накара трафикантите да търсят нови пътища към континента.

"Това значи, че България, най-бедната страна в ЕС, ще бъде принудена да се справя със сериозна криза, която ще има последици за целия континент", се отбелязва в статията.

Авторката Елизабет Дикинсън смята, че предложенията на ЕС за квотно разпределение на бежанци в ЕС няма да помогнат особено на България да се справи с натиска, защото те се отнасят само за имигрантите в Италия и Гърция.

Според това разпределение България би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Гърция и Италия.

"Както и пристигащите по море, мигрантите, преминаващи през България, често пъти бягат от ужасните условия в родните си страни - за тях няма друга алтернатива, освен да тръгнат на път", се казва в статията. За много от пристигащите бежанци България е само временно облекчение. Условията много се различават от представата им за Европа. Центровете за настаняване се препълват, а няма много възможностите за намиране на работа.

В статията са цитирани коментари и мнения по темата на представители на международни и неправителствени организации, на българските институции, занимаващи се с проблема за бежанците, както и разкази на самите мигранти.

Под 3 флага – европейския, българския и турския, колите преминават през ГКПП „Капитан Андреево“, превърнал се в новата фронтова линия във войната срещу джихада, писа неотдавна френският "Монд". 

Откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България стана пътя по суша, по който най-лесно се стига до Турция - последен етап преди територията на групировката "Ислямска държава" в Сирия, констатира вестникът и заключава, че България е слабата брънка в борбата срещу ИД.

България, Гърция и Турция подписаха тристранно споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.  Той ще бъде на "Капитан Андреево".